Nezavisne novine: SARAJEVO – Visoki predstavnik Miroslav Lajčak produžio je jučer rok za zabranu raspolaganja državnom imovinom do usvajanja zakona o raspodjeli, potvrdio je Zvonimir Kutleša, predsjedavajući Komisije za državnu imovinu BiH.

"Visoki predstavnik produžio je zabranu raspolaganja državnom imovinom na neograničen period, odnosno do usvajanja zakona kojim se reguliše ova oblast. Radi se o veoma osjetljivom pitanju, stoga je važno da što prije postignemo saglasnost o nacrtu zakona o državnoj imovini. Nadam se da će se to desiti u narednih desetak dana", rekao je jučer Kutleša.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) u srijedu je ponovo upozorio vlasti BiH na hitnost usvajanja zakona o državnoj i nepokretnoj vojnoj imovini. To su i dva od pet uslova za transformaciju Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u ured specijalnog predstavnika EU za BiH.

"Komisija je ranije usaglasila princip za raspodjelu državne imovine. Nakon posljednje sjednice izgledalo je kao da smo se vratili na početak i da su članovi odustali od dogovorenog. Kada su se emocije slegle, ispostavilo se da to i nije tako. Ostali smo kod dogovorenog principa i preostaje nam da riješimo još nekoliko lakših pitanja", istakao je Kutleša.

Među "lakšim pitanjima" je nemogućnost postizanja dogovora o osnivanju posebne državne institucije, koja bi se bavila evidentiranjem državne imovine. Također, postoje nesuglasice o zakonskoj odredbi da li će Vijeće ministara BiH odlučiti koja je imovina potrebna državi, ili će to biti regulisano sporazumom države i entiteta.

Ured visokog predstavnika do zaključenja ovog izdanja "Nezavisnih" nije mogao potvrditi da je Lajčak donio odluku o neograničenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Kutleša spreman na ostavku, ali ne sada

Kutleša je jučer ponovio kako je spreman podnijeti ostavku, ukoliko Komisija ne uspije utvrditi nacrt zakona o državnoj imovini. Trenutno to ne namjerava uraditi, iako su svi rokovi za izradu zakona probijeni.

"Bilo bi neodgovorno da sada, kada smo blizu usaglašavanja zakona, podnesem ostavku. Time bih dodatno otežao rad Komisije, a to nikako ne želim", zaključio je Kutleša.