Nezavisne novine: SARAJEVO – Priznanje za uspješno okončanu realizaciju Programa reforme općinske uprave (MAP) i Projekta "Ugovor" jučer su u Sarajevu dobili predstavnici 30 općina iz BiH.

Realizacija Programa MAP počela je 2004. godine, a Projekta "Ugovor" godinu kasnije. Prevedeni su uz podršku Misije OSCE-a u BiH s ciljem da demokratizuju odnose između općina i civilnog sektora, u kojima primarnu ulogu ima građanin. Projektom "Ugovor" do sada je obuhvaćeno 80, a Programom MAP 104 općine.

Arlet Stojanović, voditeljica Projekta za razvoj općina u OSCE-u, istakla je kako će ovaj projekat biti nastavljen i nakon lokalnih izbora.

"Realizacijom projekta nismo završili reformu lokalne uprave. Ovo je samo prvi korak. U Projektu "Ugovor" nastojali smo ojačati vezu između općina i građana, a u Programu MAP ojačati općinsku administraciju posredstvom finasija i ljudskih resursa", kaže Stojanovićeva.

Sanjin Halimović, načelnik općine Bosanska Krupa, koja je dobila priznanje za uspješnu realizaciju "Ugovora" i MAP-a, tvrdi kako su projekti proizašli iz potreba građana.

"Projekat "Ugovor" obuhvatio je pet modula: primjenu Zakona o slobodi pristupa informacijama, primjenu Etičkog kodeksa za uposlenike, reformu zakonskih okvira posredstvom donošenja općinskih statuta i pravilnika o radu općinskih vijeća, partnerstvo sa građanima i usvajanje strategije socioekonomskog razvoja", kazao je Halimović, naglasivši da je MAP najvažniji segment približavanja administracije građanima.