Nezavisne novine: BANJALUKA – Ignorisanje Predsjedništva BiH od strane političkih direktora Savjeta za implementaciju mira u BiH (PIC), u najmanju je ruku neodgovorno i povući će niz implikacija u budućnosti.

Izjavio je ovo juče u Banjaluci Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, reagujući na zasjedanje političkih direktora PIC-a, koje je održavano u utorak i srijedu u Sarajevu, a na koje nisu pozvani članovi Predsjedništva BiH, niti su obaviješteni o sjednici.

Radmanović je istakao da je ovo drugi put u posljednje dvije godine da se članovi Predsjedništva BiH ne obavještavaju o zasjedanju PIC-a.

"Jedan od uslova za odlazak OHR-a iz BiH bio je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je obavljen, a odluku o tome je donijelo Predsjedništvo BiH. Među preostalim uslovima postoji još nekoliko stvari koje su vezane za Predsjedništvo BiH, i ono mora da bude uključeno u rješavanje preostalih pitanja, a ne da se ignoriše", istakao je Radmanović. On je kazao da veći broj domaćih i međunarodnih političara te članova PIC-a misli da OHR treba ostati u BiH jer žele da u njoj ostave međunarodnu upravu.

Na taj način, ističe Radmanović, BiH i dalje ostaje jedina zemlja u Evropi koja ima međunarodnu upravu.

On je ponovio svoj raniji stav da je ostanak OHR-a neprihvatljiv i da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica u BiH treba da pomaže ovoj zemlji, a ne da joj naređuje i upravlja.

Radmanović je kazao da oni koji se zalažu za ostanak OHR-a, ostavljaju BiH u nedefinisanom stanju i spore njen suverenitet i stavljaju upitnik iznad nje.

Osvrćući se na nedavne izjave Stjepana Mesića, predsjednika Hrvatske, da je RS nastala na etničkom čišćenju, Radmanović je kazao da Mesić nema pravo da dijeli istorijske i dnevnopolitičke lekcije.

"Mesić, čiji se glas sve slabije čuje i u njegovoj državi, nema pravo da dijeli lekcije i daje ocjene o BiH. Njegov napad na jedan entitet predstavlja napad na čitavu BiH. Mislim da se iza Mesićevih priča o RS i Dejtonskom mirovnom sporazumu krije zahtjev za reviziju Dejtona i njegova želja za daljim podjelama unutar BiH", kazao je Radmanović.

Istakao je da bi Mesiću, umjesto što se miješa u unutrašnja pitanja BiH, "bilo bolje da se bavi rješavanjem otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske".

Radmanović ističe da Mesićeva opaska o tome ko za koga navija u BiH pokazuje krajnje nepoznavanje stanja u ovoj zemlji. Prema njegovim riječima 98 odsto Hrvata u BiH navija za Hrvatsku.

"To je realnost o kojoj bi Mesić trebao da vodi računa, a ne da proziva druge jer navijaju za Srbiju", istakao je Radmanović.

Bankrot FBiH treba što prije riješiti

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH, kazao je da je potrebno što prije iznaći rješenje kako bi se Federacija BiH izvukla iz teškog finansijskog stanja u kojem se trenutno nalazi.

"Ovako teško finansijsko stanje u FBiH je alarmantno za čitavu BiH i svi će se morati potruditi da se to riješi što je prije moguće. Neorganizovanost FBiH i preveliko zahvatanje za javnu potrošnju iz ukupnih prihoda opterećuje čitavu BiH i usporava naš put prema EU", kazao je Radmanović.