Nezavisne novine: SARAJEVO – Visoki predstavnik Miroslav Lajčak i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić uključit će se u rad Komisije za državnu imovinu kako bi spriječili da propadne još jedan pokušaj usvajanja zakona o državnoj imovini.

Ovo je juče potvrdio Zvonimir Kutleša, predsjedavajući Komisije.

"Postoje šanse za napredak, jer slijedi pojačani angažman s različitih strana. Očekujem da se visoki predstavnik i predsjedavajući Špirić snažnije angažiraju kako bismo narednog ponedjeljka, kada je zakazan nastavak sjednice, ostvarili određeni napredak", kazao je Kutleša.

Lajčak je jučer zatražio provedbu dogovora o podjeli državne imovine, koji je postignut u oktobru prošle godine.

"Komisija za državnu imovinu u oktobru 2007. godine dogovorila se da svakom nivou vlasti u BiH treba pripasti imovina koja mu je potrebna za nesmetano obavljanje ustavnih nadležnosti. Visoki predstavnik očekuje da zastoj u radu Komisije za državnu imovinu bude prevaziđen provedbom ovog dogovora", kazao je Oleg Milišić, portparol OHR-a.

Komisija u ponedjeljak nije uspjela usaglasiti nacrt zakona o državnoj imovini. Komisija se podijelila na nekoliko grupacija. Predstavnici RS zagovarali su da entiteti budu vlasnici većine državne imovine, te da se i imovina koja bi pripala državi regulira sporazumom FBiH, RS i distrikta Brčko. S druge strane, aktueliziran je stav da državi treba pripasti cjelokupna imovina, koja bi dio ustupila entitetima.

"Vratili smo se skoro na početne pozicije, što nije dobro", kazao je nakon sjednice Kutleša, koji je ranije najavljivao da je usaglašavanje nacrta zakona skoro u potpunosti završeno. Kazao je da je većina članova Komisije bila prihvatila podjelu po takozvanom funkcionalno-teritorijalnom principu, što znači da bi država bila vlasnik imovine potrebne za funkcioniranje njenih institucija, dok bi ostatak podijelili entiteti i Brčko distrikt.