Dnevni avaz: Imenovanjem sedam direktora i zamjenika direktora kaznenopopravnih zavoda u FBiH Federalna vlada je prekršila Zakon o Agenciji za državnu službu. Umjesto javnog konkursa, stručnog bodovanja kandidata i ostale ispitne procedure, za direktore su postavljene osobe koje je predložio ministar pravde FBiH Feliks Vidović.

Član 74. Zakona jasno navodi da je u njenoj nadležnosti i imenovanje rukovodioca zatvora i organa za prekršaje. Vlada se pozvala na Zakon o krivičnim sankcijama, gdje jeste navedeno da ona bira direktore, ali taj propis treba biti usuglašen s onim koji tretira Agenciju za državnu službu FBiH – izjavio je za naš list direktor Agencije Enver Išerić.

Ističe da je Vlada imenovala direktore uprkos njegovom upozorenju, te da je ovaj potez može biti  uvod u nova kršenja propisa i rušenje sistema imenovanja.

Vladinom logikom sutra se mogu početi smanjivati i imenovati pomoćnici ministara, sekretari i svi direktori uprava, što apsolutno nije tračno. Nije tačno ni da su osobe nesmjenjive sa svojih pozicija. Problem je što nadležni ne žele primjenjivati propise, a kao  primjer kako je moguće ostati, ne samo bez funkcije, već i radne knjižice, jeste da neko dobije dvije negativne ocjene za rad – ističe Išerić.

Išerić nije želio prejudicirati šta će se desiti s novoimenovanim direktorima, ali iz dosadašnje prakse je poznato da je na svako kršenje zakona neovisnosti izbora državnih službenika i rukovodilaca reagirao Ured visokog predstavnika.

Koga je postavila Vlada FBiH

Za direktora KPZ u Bihaću imenovan je Zikrija Karabegović, u Sarajevu Alija Berberkić, u Mostaru Romeo Zelenika, u Tuzli Hasan Hodžić, u Zenici Nihad Spahić, Orašju Ivo Ivkić i u Busovači Marko Krišto.