Nezavisne novine: BANJALUKA – Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, izjavio je da bi svi zadaci, koje je međunarodna zajednica postavila domaćim vlastima kao uslov za ukidanje OHR-a, mogli biti ispunjeni do kraja ove godine.

"Već u junu ćemo ostvariti tri cilja – potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, riješiti pitanje strategije pravosuđa i dogovoriti se o Fiskalnom vijeću", rekao je Dodik, poslije jučerašnjih razgovora s Rafijem Gregorijanom, prvim zamjenikom visokog predstavnika.

Sastanak Dodik – Gregorijan dolazi mjesec dana uoči sjednice Savjeta za provođenje mira, koji je ranije postavio dva uslova i pet ciljeva, kao uslov za ukidanje OHR-a, odnosno njegovu transformaciju u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Dodik je istakao da bi se tokom ljeta i jeseni moglo pristupiti rješavanju preostalih uslova, koje traži međunarodna zajednica, uključujući pitanje statusa Brčko distrikta i izrade zakona o podjeli državne imovine. Prema njegovim riječima, brzo bi se mogao postići i dogovor o preostalim otvorenim pitanjima, ukoliko se, kako je naglasio, svi budu držali Ustava, Dejtonskog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Pozivajući sve odgovorne da rade na praktičnom ispunjavanju obaveza koje slijede poslije potpisivanja sporazuma sa EU, Dodik je, ipak, iznio mišljenje da "neke snage u zemlji žele da, stvaranjem problema oko raznih pitanja, održe OHR-a, što samo ide na štetu samog OHR-a".

Gregorijan je, pak, naglasio da je ispunjavanje postavljenih ciljeva prije svega na domaćim vlastima i istakao da od njih samih zavisi kad će ispuniti uslove koji su pred njima. Ipak, on je pohvalio do sada postignuto, a kao naročito značajno izdvojio je intenziviranje dijaloga s NATO-om i potpisivanje sporazuma sa EU.