Независне новине: БАЊАЛУКА – Милорад Додик, премијер Републике Српске, изјавио је да би сви задаци, које је међународна заједница поставила домаћим властима као услов за укидање ОХР-а, могли бити испуњени до краја ове године.

"Већ у јуну ћемо остварити три циља – потписати Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, ријешити питање стратегије правосуђа и договорити се о Фискалном вијећу", рекао је Додик, послије јучерашњих разговора с Рафијем Грегоријаном, првим замјеником високог представника.

Састанак Додик – Грегоријан долази мјесец дана уочи сједнице Савјета за провођење мира, који је раније поставио два услова и пет циљева, као услов за укидање ОХР-а, односно његову трансформацију у канцеларију специјалног представника ЕУ.

Додик је истакао да би се током љета и јесени могло приступити рјешавању преосталих услова, које тражи међународна заједница, укључујући питање статуса Брчко дистрикта и израде закона о подјели државне имовине. Према његовим ријечима, брзо би се могао постићи и договор о преосталим отвореним питањима, уколико се, како је нагласио, сви буду држали Устава, Дејтонског споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Позивајући све одговорне да раде на практичном испуњавању обавеза које слиједе послије потписивања споразума са ЕУ, Додик је, ипак, изнио мишљење да "неке снаге у земљи желе да, стварањем проблема око разних питања, одрже ОХР-а, што само иде на штету самог ОХР-а".

Грегоријан је, пак, нагласио да је испуњавање постављених циљева прије свега на домаћим властима и истакао да од њих самих зависи кад ће испунити услове који су пред њима. Ипак, он је похвалио до сада постигнуто, а као нарочито значајно издвојио је интензивирање дијалога с НАТО-ом и потписивање споразума са ЕУ.