Dnevni avaz: Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan (Raffi Gregorian) izdao je nalog kojim su izvršene izmjene Statuta Distrikta Brčko radi poboljšanja djelotvornosti i funkcionalnosti Skupštine Distrikta. Istim nalogom supervizor je donio Poslovnik o radu Skupštine, kao i novi Izborni zakon, koji je usklađen sa Statutom i Izbornim zakonom BiH.

Izmijenjenim statutom uspostavlja se mehanizam kojim se sprečava preglasavanje nekog konstitutivnog naroda u Skupštini, uspostavlja se efikasniji sistem glasanja i predviđa se zastupljenost nacionalnih manjina, tako što se uvode još dva poslanička mjesta, pa će, umjesto dosadašnjih 29, Skupština Brčkog imati 31 poslanika.

Radi efikasnijeg donošenja odluka, od sad će se glasanje određivati na osnovu broja poslanika koji su prisutni i koji glasaju, s tim da samo opravdano odsustvo sa sjednice može odogoditi donošenjem odluka o pitanjima koja su predmet zaštite od preglasavanja.

Ove odredbe, kako je obrazloženo, podstaći će poslanike da prisustvuju sjednicama i da mogućnost blokade izostajanjem ili nepravilnim korištenjem uzdržanih glasova u donošenju odluka svedu na najmanju moguću mjeru.

Supervizor je odlučio sada preduzeti radnje kako bi obezbijedio da bude uvedeno sveobuhvatno rješenje do zvaničnog raspisivanja izbora 8.maja, kako bi kandidatima bile potpuno jasne uloge i odgovornosti ako budu izabrani u Skupštinu u oktobru. Također je želio dati što više vremena predstavnicima nacionalnih manjina da se organiziraju za kandidiranje za dva nova poslanička mjesta u Skupštini – kaže se na kraju naloga.