Nezavisne novine: SARAJEVO – Nakon izvršenja svih obaveza iz prošle godine u FBiH je umjesto planiranih 150 miliona KM, koji su ugrađeni u budžet za ovu godinu, ostalo svega dvadesetak miliona, što znači da je Federacija već sada u manjku, upozorava ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda.

"Uz ovaj precijenjeni višak, te poravnanje sa RS za prošlu godinu po osnovu raspodjele novca s jedinstvenog računa, za koje očekujem da će biti na našu štetu, očekujem da u septembru ostanemo bez novca", rekao je Bevanda za "Nezavisne". On napominje da će situacija biti još teža ukoliko se pojave zahtjevi za povećanje plata koje najavljuju iz svih institucija.

I dok bi Vlada u maju trebalo da razmatra izvještaj o izvršenju budžeta, bivši premijer FBiH, a sada zastupnik u parlamentu FBiH Alija Behmen, upozorava da se to ne smije dogoditi.

"To bi bila katastrofa, bankrot FBiH, ali to se ne bi smjelo desiti. Uostalom, uvijek postoji mogućnost za rebalans i kresanje troškova", ističe Behmen. Smatra da je jedino važno da Vlada FBiH, kao izvršna vlast koja raspolaže novcem, "ne sakriva pare".

Predsjednik parlamentarnog Odbora za finansije Omer Vatrić takođe misli da bi u slučaju teške situacije rebalans bio rješenje.

"Postoji Zakon o izvršenju budžeta i zna se šta su prioriteti. Važno je da se izvrše sve zakonske obaveze, a u najgorem slučaju neki projekti koji se ne moraju realizovati ove godine mogu biti odloženi", kaže Vatrić. Napominje da kod planiranja budžeta nije bilo pretjerivanja u trošenju, ali i očekuje prihod od PDV-a i direktnih poreza veći od planiranih.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za prva tri mjeseca ove godine svi korisnici su dobili po 15 odsto više novca nego za isti period prošle godine. Tako je Federacija BiH za prva tri mjeseca dobila 608 miliona KM.