Seebiz.net: Ostvareni i raspoređeni javni prihodi u Federaciji BiH, kako je to ovih dana saopćio Vjekoslav Bevanda, ministar finansija, u prošloj godini iznosili su 5,838 milijardi maraka, 600 miliona više nego godinu ranije.

U ovoj godini, prema njegovim riječima, prvi put mogli bi prijeći šest milijardi maraka, ili oko 45 posto ukupnog bruto proizvoda entiteta.

Privrednici i komore, koje ovo posmatraju kroz prizmu zaposlenih i poslodavaca koji izdvajaju ovaj novac, izračunali su da su svi ovi nameti po radniku lani iznosili 14.114 maraka, ako se uzme u obzir da je u FBiH 2007. prosječno bilo 413.676 zaposlenih.

Vijeće eksperata Vanjskotrgovinske komore, ocjenjujući ekonomski ambijent u BiH, s prijedlogom mjera, zaključilo je da niko ne može izdržati ovolika opterećenja, ni zaposleni, ni poslodavci, a ni potrošači koji plaćaju porez na dodatnu vrijednost.

"Ovolikih zahvatanja nigdje nema. Ako želimo dobro privredi, dažbine se hitno moraju kresati" ocijenio je Nikola Grabovac, član Vijeća, iznoseći argumente da je bolje smanjiti poreze i doprinose, a povećati zaposlenost i tako čak povećati javne prihode.

Izraženo je negodovanje rasporedom javnih prihoda. Najveći dio "kolača" ide Federalnoj vladi i kantonima (90 posto), a tek 10 procenata općinama, koje su dežurni krivac i zbog loših puteva, škola, zdravstvenih ustanova…

U RS 11.745 maraka

U Republici Srpskoj opterećenja su manja. Lani su prikupili 3,009 milijardi maraka javnih prihoda, što po zaposlenom daje 11.745 KM na godišnjem nivou. Izdvajanja za općine bila su gotovo duplo veća nego u Federaciji, oko 20 posto.

U Distriku 16.998 KM po radniku

U Brčko Distriktu javni prihod lani je iznosio 258.370 miliona KM ili 16.998 maraka po zaposlenom. Distrikt je najveći dio prihoda obezbijedio iz stope poreza na dodatnu vrijednost koja im pripada, 3,55 posto od ukupno "ubranog" PDV-a u BiH.