Seebiz.net: Остварени и распоређени јавни приходи у Федерацији БиХ, како је то ових дана саопћио Вјекослав Беванда, министар финансија, у прошлој години износили су 5,838 милијарди марака, 600 милиона више него годину раније.

У овој години, према његовим ријечима, први пут могли би пријећи шест милијарди марака, или око 45 посто укупног бруто производа ентитета.

Привредници и коморе, које ово посматрају кроз призму запослених и послодаваца који издвајају овај новац, израчунали су да су сви ови намети по раднику лани износили 14.114 марака, ако се узме у обзир да је у ФБиХ 2007. просјечно било 413.676 запослених.

Вијеће експерата Вањскотрговинске коморе, оцјењујући економски амбијент у БиХ, с приједлогом мјера, закључило је да нико не може издржати оволика оптерећења, ни запослени, ни послодавци, а ни потрошачи који плаћају порез на додатну вриједност.

"Оволиких захватања нигдје нема. Ако желимо добро привреди, дажбине се хитно морају кресати" оцијенио је Никола Грабовац, члан Вијећа, износећи аргументе да је боље смањити порезе и доприносе, а повећати запосленост и тако чак повећати јавне приходе.

Изражено је негодовање распоредом јавних прихода. Највећи дио "колача" иде Федералној влади и кантонима (90 посто), а тек 10 процената опћинама, које су дежурни кривац и због лоших путева, школа, здравствених установа…

У РС 11.745 марака

У Републици Српској оптерећења су мања. Лани су прикупили 3,009 милијарди марака јавних прихода, што по запосленом даје 11.745 КМ на годишњем нивоу. Издвајања за опћине била су готово дупло већа него у Федерацији, око 20 посто.

У Дистрику 16.998 КМ по раднику

У Брчко Дистрикту јавни приход лани је износио 258.370 милиона КМ или 16.998 марака по запосленом. Дистрикт је највећи дио прихода обезбиједио из стопе пореза на додатну вриједност која им припада, 3,55 посто од укупно "убраног" ПДВ-а у БиХ.