Dnevni avaz: Zamjenik premijera i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda, uz saglasnost Vlade, poduzeo je mjere za zaštitu budžeta, saznaje "Dnevni avaz".

Kako ne bi došlo do stvaranja dugovanja, naložio je da se narednih 30 dana iz budžeta obustavljaju sve isplate koje nisu prioritetne, a ostala izdvajanja da se čine isključivo u skladu s prioritetima iz Zakona o izvršenju budžeta.

To znači da će prioritet za isplatu, vjerovatno do kraja mjeseca, biti otplata vanjskog duga, transferi za invalidnine i boračka davanja, za poljoprivredu i za izbjegle i raseljene osobe.

Razlog za ovaj radikalan potez jesu neracionalna ponašanja dijela budžetskih korisnika, koji su još u januaru potrošili više nego što im to budžet odobrava, ali i problem s prilivom novca s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oprezivanje.

Nakon što je Upravi dat nalog da mora izvršiti povrat PDV-a svim kompanijama kojima je dužna, račun se doslovno ispraznio.

''Kada je dat nalog da sav novac od PDV-a mora biti vraćen, nastali su veliki problemi zbog kojih u budžet FBiH 20 dana nije uplaćena nijedna marka. Očekujem da se takvo nešto više nikada neće ponoviti'' istakao je Bevanda.