Dnevni avaz: SARAJEVO – U nekadašnjoj zgradi Izvršnog vijeća, danas Zgradi grčko – bosanskog prijateljstva, bit će smješteno šest državnih ministarstava, Savjet za regionalnu saradnju i Direkcija za evropske integracije. Također, tri ureda imat će Ambasada Grčke, zemlje koja je dala većinu novca za obnovu ovog objekta u centru Sarajeva.

To se navodi u tek završenom izvještaju komisije koja je raspodjeljivala prostorije. U novu zgradu smjestilo bi se više od 900 državnih službenika.

Sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić, koji je bio na čelu te komisije, kazao je da dio Vijeća ministara, prema planu, i dalje ostaje u zgradi Parlamenta BiH.

Raspored po spratovima:
4
Ministarstvu sigurnosti
3
Ministarstvu civilnih poslova
2
Ministarstvu prometa
2
Ministarstvu za ljudska prava
2,5
Ministarstvu pravde
2,5
Ministarstvu finansija
1
Direkciji za evropske integracije
1
Savjetu za regionalnu saradnju

Tamo bi ostali kabineti predsjedavajućeg Nikole Špirića i svih ministara te Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Možda, međutim, od toga neće biti ništa, jer parlamentarci ne skrivaju želju da što prije dobiju urede u kojima sada sjede uposlenici državne vlade.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma BiH Beriz Belkić kazao nam je da je jedinstven stav oba doma Parlamenta BiH da se svi uposlenici državne vlade trebaju iseliti.

– Maksimum koji možemo tolerirati jeste da u našoj zgradi ostanu kabineti Špirića i njegovih zamjenika – kategoričan je Belkić.