Predstavnici Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) u sklopu koje djeluje i Regionalni centar za upravljanje kvalitetom (RQMC), donijeli su odluku da se Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine dodijeli certifikat “CAF Effective User”.

Ovim certifikatom potvrđuje se da su procesi rada i rezultati djelovanja Ministarstva utemeljeni na principima izvrsnosti definiranim dobrim praksama Evropske unije.

Iz Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) saopćeno je kako je Ministarstvo civilnih poslova BiH uspješno prošlo PEF proceduru reforme javne uprave te mu se CAF certifikat dodjeljuje na tri godine.

– Ministarstvu civilnih poslova BiH dodjeljujemo oznaku “CAF Effective User”. Vjerujemo da ovo priznanje još jednom potvrđuje predanost Ministarstva postizanju izvrsnosti – saopćeno je iz Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA).

Ministarstvo civilnih poslova BiH bit će uneseno u EUPAN bazu podataka institucija kojim je dodijeljena CAF oznaka efektivnog korisnika.

Evropska mreža za javnu upravu (EUPAN) neformalna je mreža glavnih direktora odgovornih za javnu upravu u državama članicama Evropske unije i državama posmatračima.

Mreža sarađuje na postizanju kvalitetnih javnih usluga i javnih uprava u Evropi.

Cilj Ministarstva civilnih poslova BiH je da se primjenom tog alata poveća nivo efikasnosti i efektivnosti rada organizacije, ali i uključivanje šire javnosti u transparentan rad Ministarstva.

CAF je prvi evropski alat za upravljanje kvalitetom, koji je specijalno osmišljen za javni sektor i razvijen od javnog sektora.

To je opći, jednostavan, pristupačan model, jednostavan za upotrebu i namijenjen svim organizacijama javnog sektora. Bavi se svim aspektima organizacijske izvrsnosti i teži ka kontinuiranom unaprjeđenju.

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) regionalna je organizacija osnovana 2010. godine, kao zajednička inicijativa finansirana od Evropske komisije i uprava zapadnog Balkana.

ReSPA je regionalni centar koji pomaže vladama na zapadnom Balkanu da se snađu na složenom putu reforme javne uprave, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ured koordinatora za reformu javne uprave pružio je podršku Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine u implementaciji CAF sistema.