Travnik i Modriča postale su prve općine u Bosni i Hercegovini koje su priključile Partnerstvu za otvorenu vlast, inicijativi u kojoj Bosna i Hercegovina ima članstvo još od 2014. godine.

Inicijativa je prošle godine raspisala poziv za lokalne samouprave, a nakon pregledanih 138 prijava iz Evrope, Amerike, Azije i Afrike prihvaćeno je 55 lokalnih samouprava, a među njima i ove dvije bh. općine.

Općine Travnik i Modriča pridružile su se mreži gradonačelnika, guvernera i drugih čelnika vlada koji rade s građanima i organizacijama civilnog društva na provedbi akcionih planova, prilagođenih njihovom lokalnom kontekstu, kako bi poboljšali svoje zajednice koje koriste otvorene pristupe vlasti. Partnerstvo otvorene vlade pruža prostor čelnicima otvorene vlade da formiraju koalicije koje pokreću promjene u svojim kontekstima, da uče jedni od drugih i da sarađuju s kolegama iz cijelog svijeta kako bi pružili bolje politike za građane. Od 2024. godine članovi OGP Local sukreirali su više od 120 akcionih planova i posvetili se provedbi više od 475 inicijativa otvorene vlade.   Više o Inicijativi i novim članicama pogledajte ovdje https://www.opengovpartnership.org/news/55-local-governments-join-international-partnership-on-open-government/

Bosna i Hercegovina trenutno ispunjava svoj drugi Akcioni plan. U ovom Akcionom planu, naglasak je stavljen na: otvaranje podataka kroz koordinaciju razvoja ekosistema otvorenih podataka (javnog podatkovnog dobra), aktivnosti na području otvaranja podataka iz oblasti javnih nabavki, antikorupcije, unaprjeđenje budžetske transparentnosti, značaj regulisanja pitanja stvarnog vlasništva, te povećanje transparentnosti informacija i unaprjeđenje sistema razmjene informacija sa građanima. Mjere iz AP usklađene su s drugim procesima reforme javne uprave te su formulisane kroz dijalog i saradnju sa predstavnicima organizacija civilnog društva. AP možete preuzeti ovdje http://www.mpr.gov.ba/reload/default.aspx?id=10936&langTag=bs-BA

Partnerstvo za otvorenu vlast (OGP) uključuje 75 zemalja i 104 lokalne samouprave – koje predstavljaju više od dvije milijarde ljudi – i hiljade organizacija civilnog društva.