Bosna i Hercegovina, za razliku od zemalja u regiji, tek je zakoračila u eru digitalne transformacije javne uprave, koja u konačnici ima za cilj da građanima i privrednim subjektima omogući brže i jednostavnije ostvarivanje usluga javnih institucija, prenosi televizija Hayat.

Digitalna transformacija javne uprave važan je benefit u vraćanju povjerenja javnosti u rad institucija. Reforma javne uprave u oblasti pružanja usluga usmjerena je na procese koji će transformirati, odnosno orijentirati javnu upravu ka korisnicima, tako što će stručno pratiti i shvatati njihove potrebe i očekivanja, te na osnovu toga unaprijediti poslovne procese i upravno postupanje, smanjujući administrativno opterećenje, omogućavajući dostupnost usluga različitim komunikacijskim kanalima, uz osiguranje visokog kvaliteta i smanjenje cijene usluge.

Da bi se postigli ciljevi zacrtani Strateškim okvirom za RJU za period do 2027. godine potrebno je realizirati mnoge preduslove: od uspostavljanja nužne servisne i podatkovne IT infrastrukture, usvojiti određene politike za razvoj e-uprave, ali i planirati budžetska sredstava kojima će se, osim tehničke infrastrukture, omogućiti kontinuirano stručno osposobljavanje zaposlenih u javnoj upravi za pružanje digitalnih usluga.