Posljednja sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je bila obilježena nedonošenjem važnih odluka, rezultirala je ipak jednom pozitivnom odlukom, piše Večernji list BiH.

Naime, potvrđen je prijedlog odluke o imenovanju Interresorne radne grupe za interoperabilnost Bosne i Hercegovine i prijedlog odluke o imenovanju članova Koordinacije za interoperabilnost Vijeća ministara BiH. Dva tijela Članovi Koordinacije za interoperabilnost postali su Ivana Šarić, Svjetlana Perković, Admir Nušanović, Sonja Jurić, Vesna Šehovac, Zora Aleksić, Nermin Bećirbašić, Marko Zekić, Branislav Zimonjić, Danko Lupi, Amir Husić, Asmir Butković i Maja Golijanin.

Istodobno, potvrđena je Interresorna radna grupa u koju su uime Vlade FBiH imenovani Ernest Đonko, Enes Saletović, Alma Sinanović i Adis Omerović, a uime RS-a Denis Turkanović, Krsto Grujić, Stanko Svitlica i Ranko Vujičić. Uime Vlade Distrikta Brčko u ovu Interresornu radnu grupu imenovani su Abdulah Suljić, Adnan Bačić i Danijel Šolaja te Milena Lukić.

Uime Vijeća ministara imenovani su Igor Bevanda, Sabahudin Suljević, Ivana Šarić i Nenad Despotović. Kako su objasnili iz Vijeća ministara, obveza uspostavljanja Koordinacije za interoperabilnost Vijeća ministara BiH proistekla je iz odluke o usvajanju okvira kojim se nastoji omogućiti uspostava horizontalne interoperabilnosti između institucija BiH te će se na taj način formirati stručno i savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH za oblast uvođenja elektroničkih servisa i usluga za privredu i građane, što su nadležnosti Vijeća ministara.

Ova Koordinacija sastavljena je od svih relevantnih institucija za uspostavljanje interoperabilnosti na nivou Vijeća ministara BiH te će se u saradnji s Interresornom radnom grupom, koja će osigurati vertikalnu interoperabilnost između različitih administrativnih razina (Vijeća ministara BiH, entiteta i Distrikta Brčko), postići potpuna koordinacija aktivnosti na uvođenju interoperabilnosti na teritoriju cijele BiH.

Nakon formiranja ovih tijela, bit će potrebna tehnička pomoć u njenom radu i podrška međunarodnih faktora kako bi se ova savjetodavna tijela osnažila i postavila kao ključni faktori u uspostavljanju interoperabilnosti i uvođenju elektroničkih servisa u BiH te kako bi se osigurala sredstva za provedbu projekata digitalizacije javne uprave u skladu sa Strateškim okvirom za reformu javne uprave u BiH.

Javni registri Prema objašnjenju odluke, formiranjem ovih savjetodavnih tijela ubrzat će se proces digitalizacije, te će se omogućiti građanima i poslovnim subjektima brži i lakši rad s institucijama BiH. Uz to, na ovaj način će se konačno imati koordinirane aktivnost u oblasti IT projekta na nivou institucija BiH, te osigurati razmjenu podataka između postojećih informacionih sistema, što će u konačnici rezultirati učinkovitijom javnom upravom. Ova tijela sarađivat će s Evropskom unijom oko razvoja javnih usluga, raditi na prilagođavanju informacijsko-komunikacijske infrastrukture u svrhu postizanja interoperabilnosti, praćenja razvoja javnih registara…