Capital.ba: Predsjedništvo BiH usvojilo je Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu, u okvirima koje je utvrdio Fiskalni savjet BiH prema prvom pregledu stend-baj aranžmana sa MMF-om.

Predsjedništvo je na hitnoj sjednici usvojilo Prijedlog budžeta u iznosu od 1.028.034.000 KM, što je manje za 7.324.000 KM ili jedan odsto u odnosu na 2009. godinu.

Miroslav Vujičić, šef Kabineta člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića, rekao je Srni da je Budžet usvojen jednoglasno, odnosno da je postignut dogovor kako će se riješiti pitanje Fonda za izbjegla i raseljena lica, i obezbijediti nedostajuća sredstva kako bi fond bio u visini prošlogodišnjeg.

„Prema prijedlogu Ministarstva finansija biće izvršena promjena u strukturi rashoda budžeta sa nekih unutrašnjih stavki“ , rekao je Vujičić.

Prema usvojenom prijedlogu, tekući grant za Program povratka izbjeglica i raseljenih osoba kod Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice povećan je za 24.500.000 KM, odnosno sa 10.500.000 KM što je bio prijedlog Savjeta ministara BiH, na 35.000.000 KM koliko je ta stavka iznosila u prošlogodišnjem Budžetu, a što će biti obezbijeđeno smanjenjem materijalnih troškova kroz rashod.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu na sjednici koja je zakazana za srijedu, 23. decembar.

Predstavnički dom nije na sjednici u srijedu, 16. decembra, podržao u prvom čitanju Prijedlog zakona o Budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu, koji je Predsjedništvo BiH ranije usvojilo preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića.

Protiv takvog prijedloga budžeta bili su poslanici iz Republike Srpske.