Nezavisne novine: FBiH i kantoni su u prošloj godini potrošili više od milijardu KM u razvoj, ali se ne vide rezultati i povećanje zaposlenosti, što govori da su sredstva trošena nenamjenski, istakao je federalni generalni revizor Ibrahim Okanović.

Od 46 izvršenih revizija za prošlu godinu, negativno mišljenje revizori su dali Direkciji za autoceste FBiH, Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, budžetu FBiH, Unsko-sanskom kantonu, te javnim preduzećima GRAS iz Sarajeva i "Grijanje" iz Zenice.

Okanović je kazao da je nadzor nad sredstvima podijeljenim kroz tekuće i kapitalne transfere slab, te se može zaključiti da je podjela vršena netransparentno, bez jasnih kriterija, nezakonito i nenamjenski.

"Za isti sektor, isti projekat nekome je odobreno 500.000, nekome milion KM. Zaključujem da se sredstva daju po imenu firme, po kantonu, općini. Može se pogoditi iz kojeg je kantona i sela ministar. Čak se dijele i bez potpune dokumentacije", dodao je Okanović.

Istakao je da je, kada je riječ o kapitalnim i tekućim transferima, Ministarstvo poljoprivrede podijelilo 75 miliona KM od čega 50 miliona KM firmama i fizičkim licima, a 25 miliona KM za poticaje. Dodao je da je Ministarstvo prometa od 45 miliona KM dalo 29 miliona KM "Željeznicama FBiH", Ministarstvo za boračka pitanja je od sedam miliona KM dalo tri miliona KM za auta invalidima, a Ministarstvo pravde je dalo 800.000 KM kulturnim društvima, te je pitanje kako ovo ministarstvo pravda kulturna društva.

Vozač potrošio više telefona nego ministar

Iako su kupovana dobra auta, pasati ili audiji, koja troše manje i postoji odluka da je 7,5 litara potrošnja na sto kilometara, kod nekih izabranih zvaničnika auta troše po 13, 15 i 18 litara.

"Ono što je vrlo nemoralno, imamo često pravdanje vikendom za odlazak u inostranstvo. Izabrani dužnosnik može koristiti auto 24 sata dnevno, ali ne subotom i nedjeljom da ide u inostranstvo. Postoje visoki računi mobitela i uvijek ih prave isti. Cifre su 500 i 1.000 KM mjesečno", rekao je Ibrahim Okanović. Na pitanje ko prekoračuje utvrđeni iznos za telefonske račune, pomenuo je direktora Zajedničke službe FBiH, te napomenuo da "više iznose mobiteli vozača nego nekih ministara". Munib Ovčina, direktor Sektora za finansijsku reviziju institucija FBiH, naglasio je da su revizori konstatovali više propusta nego 2007. godine, te da su porasli izdaci za plate i naknade, materijal, putne troškove, ugovore o djelu i povremene i privremene poslove.

"Tekuća rezerva se planira u iznosu od 30 do 40 miliona KM i ona služi samo za hitne intervencije i nepredviđene izdatke, a kod nas čak i plate dijele iz tekuće rezerve", naglasio je Okanović.

Dodao je da je budžet planiran u iznosu od 1,8 milijardi KM, a ostvaren je u iznosu 1,3 milijarde KM.

"Da smo imali 30 odsto rast proizvodnje, ne bismo imali toliki budžet koliki je planiran. Nije urađen rebalans i dešava se da je ostvaren sa deficitom od 338 miliona KM. Deficit je i veći jer nije prikazano 74,5 miliona KM. Ne postoji stručna priprema za planiranje budžeta", kazao je Okanović.

Napomenuo je da su najveće učešće u budžetu FBiH imali kapitalni i tekući transferi (392 miliona KM), boračke naknade (390 miliona KM), socijalni sektor (284 miliona KM), plate administraciji (242 miliona KM), te vanjski dug i kamate (208 miliona KM).

Naglasio je da bi izdaci bili manji za 400 miliona KM, a poraslo bi ulaganje u razvoj, kada bi se smanjile stavke koje za socijalni sektor, zatim za borce i to na način da postoji institut koji će odbaciti ili potvrditi rješenja o isplati naknada, te za administraciju gdje ljude zaposlene bez konkursa treba vratiti.