Nezavisne novine: Elektronski dnevnik početkom naredne školske godine biće uveden u sedam škola u BiH, potvrđeno je u resornim ministarstvima.

Kako je predviđeno, roditelji će putem Interneta, odnosno na sajtu škole, ukucavajući svoju šifru, imati pristup svim podacima, odnosno ocjenama i izostancima svoje djece.

Pilot projekat elektronskih dnevnika zasad je u Federaciji BiH planiran na području Sarajevskog kantona, u Osnovnoj školi "Behaudin Selmanović" i Drugoj gimnaziji.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS u ovoj godini planira uvođenje elektronskih dnevnika u dvije srednje škole i tri osnovne.

Elektronski dnevnik jedino u OŠ "Ivo Andrić"

U RS zasad elektronski dnevnik jedino ima Osnovna škola "Ivo Andrić" u Banjaluci. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da su nastavnici u ovoj školi prošli potrebnu obuku za rukovanje elektronskim dnevnikom, a roditelji mogu u školi dobiti sve potrebne informacije o načinu korištenja. "Tokom dosadašnje primjene elektronskog dnevnika u Osnovnoj školi 'Ivo Andrić' u Banjaluci došlo je do povećanog stepena komunikacije između nastavnika, učenika i njihovih roditelja, što je, u svakom slučaju, dovelo do jačanja povjerenja između njih", rekli su u Ministarstvu. U Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Banjaluci nastavnici od 21. januara 2008. godine ocjenjuju učenike i u elektronskom dnevniku.

"U pilot projekat Ministarstva uključen je Centar srednjih škola Trebinje, Gimnazija Banjaluka, Osnovna škola 'Petar Petrović Njegoš' Srebrenica, Osnovna škola 'Drinić' iz Drinića i Područna škola Podgrab Pale", kazali su u Ministarstvu i dodali da je za projekat uvođenja elektronskog dnevnika u škole iz Razvojnog programa RS odobren 1,1 milion maraka.

"Cilj je da se poboljša komunikacija između učenika, nastavnika i roditelja. Ovo će, takođe, biti značajna baza podataka za Ministarstvo, jer ćemo imati pretpostavke da ocjenjujemo i rad nastavnika i upoređujemo ocjene na istom programu u različitim školama", istakao je Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS.

Prema njegovim riječima, plan Ministarstva je da ovaj servis, ali i mnogi drugi, budu dostupni svim osnovnim i srednjim školama u RS.

Zoran Pejašinović, direktor Gimnazije u Banjaluci, rekao je da uvođenje elektronskih dnevnika u škole ima dobre i loše strane.

"Profesori se plaše da će roditelji zbog uvođenja elektronskih dnevnika dolaziti rijetko u školu na informacije", kazao je Pejašinović.

Mišljenje direktora osnovnih škola u ostatku Federacije BiH o ovom projektu su različita. Jedni misle da će to približiti roditelje školi, a drugi da će ih još više udaljiti.

"Logično je da kada roditelj vidi da mu je dijete izostalo s nastave, da će odmah dotrčati i provjeriti o čemu se radi. Zato jedva čekamo početak realizacije pilot projekta elektronskih dnevnika", kazao je Safet Velić, direktor Osnovne škole "Behaudin Selmanović" iz Sarajeva.

Njegovo mišljenje ne dijeli Emica Kevelj, direktorica Četvrte osnovne škole iz Mostara.

"Imam negativno mišljenje prema elektronskim dnevnicima jer smatram da bi to još više udaljilo roditelje od škole", rekla je Keveljeva.

Alija Sulovski, direktor Osnovne škole "Gornja Tuzla", rekao je da je elektronski dnevnik u školi odličan projekat.

"Prvi put o tome čujem sada i oduševilo me. Ali moram kazati da mi nešto nemamo raširenu internetsku mrežu. U školi imamo dovoljno računara za nastavu iz informatike", istakao je Sulovski i dodao da bi takav pristup ocjenama približio roditelje školi i dodatno ih zainteresovao za djecu.