Nezavisne novine: SARAJEVO – Plaće poslanika u državnom parlamentu uskoro će biti udvostručene i s paušalima i svim dodacima iznosiće oko 6.000 KM, jer je izvjesno da će parlament BiH prihvatiti Zakon o plaćama u institucijama BiH koji je nedavno usvojilo Vijeće ministara.

Tako će predloženim zakonom osnovica za obračun plaća iznositi oko 500 KM. Važeća osnovica za obračun plaća poslanicima trenutno je 240 KM.

"Zakonom o plaćama u institucijama BiH, koji smo uputili u parlamentarnu proceduru, predviđeno je da osnovica za obračun plaća bude 85 odsto od prosječne plaće u BiH. Trenutno to iznosi oko 500 KM. Osnova plaća obračunava se množenjem osnovice i koeficijenta", objašnjava Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH.

Poslanici i delegati u parlamentu BiH plaću primaju u skladu s Odlukom o obračunu plaća. Prema ovoj odluci, osnovica iznosi 240 KM. Koeficijent poslanika je 8,4, predsjednika komisija i klubova poslanika 8,5, a predsjedavajućih i zamjenika predsjedavajućih domova 8,7. Preračunato u novac, poslanik, odnosno delegat trenutno ima osnovnu plaću 2.016. KM. Uz to, poslanici dobijaju 840 KM paušala za obavljanje poslaničke dužnosti, te oko 250 KM toplog obroka. Zastupnici koji ne žive u Sarajevu imaju pravo i na naknadu za odvojeni život u iznosu 400 KM, te za troškove smještaja do 500 KM.

"Plaća se uvećava za svaku punu godinu radnog staža za 0,50 odsto, s tim da ukupno povećanje ne može biti veće od 20 odsto", piše u odluci o obračunu plaća.

Novim zakonom o plaćama koeficijent za članove parlamenta ostao je isti, ali je zato osnovica uduplana. To znači da će osnovna plaća poslanika iznositi oko 4.200 KM (čelnika domova oko 4.350), koja bi uz paušal, topli obrok, te dodatke za odvojeni život i smještaj trebalo da iznosi oko 6.000 KM.

"Nadležna parlamentarna komisija tek treba odlučiti da li će zadržati poslanički paušal. Mi to zakonom nismo precizirali do kraja, nego smo ostavili mogućnost da zadrže, ali i ukinu paušal. Također, pravo na odvojeni život, troškove smještaja i topli obrok ostaje", pojasnio je Kasumović.