Nezavisne novine:BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je juče da će plate prosvjetara, policajaca i zaposlenih u javnoj upravi biti veće nego do sada, nakon usvajanja seta zakona o primanjima budžetskih korisnika.

"Primarni cilj Vlade bio je da se povećaju plate u svim sektorima, posebno u obrazovanju", rekao je Dodik u pauzi sjednice parlamenta RS, koji je do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" usvojio Zakon o primanjima prosvjetara.

On je naglasio da je set zakona o platama zaposlenih u obrazovanju, MUP-u i javnoj upravi usaglašen sa sindikatima i da predstavlja značajnu promjenu u odnosu na dosadašnji način isplate plata.
Poslije usvajanja novog zakona nastavnik u osnovnoj školi umjesto dosadašnjih 610 primaće platu od 750 KM, profesor u srednjoj školi dobijaće 900 KM, a vanredni profesor 1.700 KM.

Dok je pozicija hvalila ovaj zakon, stavljajući u prvi plan povećanje i izjednačavanje plata, poslanici opozicije su kritikovali prijedlog, jer tvrde da se ovim setom zakona produbljuje jaz između budžetskih korisnika i zaposlenih u privredi. Pojedini poslanici upozorili su, takođe, da i po novom zakonu zaposleni u obrazovanju i dalje imaju manje plate u odnosu na druge budžetske korisnike, poput policije, iako imaju istu stručnu spremu.

Prema podacima iz Vlade, plate u obrazovanju su, kad se porede sa 2005. godinom, povećane gotovo za duplo.

"Plate su prethodnih pet godina mirovale ili su veoma malo korigovane", rekao je Dodik i istakao da su primjedbe, koje su se mogle čuti u parlamentu, motivisane potrebom da se "nešto kaže".

U sektoru policije povećanje plata će, tvrde Vladini zvaničnici, biti značajno, pošto će, na primjer, pozornik imati platu od oko 800 KM plus minuli rad. Inspektori bi, pak, primali oko 1.400 maraka, umjesto dosadašnjih 800.

Predstavnici policijskog sindikata izrazili su zadovoljstvo zbog ovakvog zakona, ocjenjujući da ovo predstavlja značajno povećanje.

Posebna odluka za plate funkcionera

 

Plate zvaničnika juče se, ipak, nisu našle pred poslanicima, pošto će njihove plate biti utvrđene posebnom Vladinom odlukom.

Milorad Dodik, premijer RS, istakao je da je tako urađeno jer izabrani zvaničnici nisu javni službenici da bi potpadali pod Zakon o zaposlenim u javnoj upravi.

On je rekao da Vlada, zbog niskih plata, ima problem sa zadržavanjem dobrih kadrova, ističući i da mnogi načelnici opština imaju veću platu od premijera.

Plata policajca 800 KM

Narodna skupština usvojila je sinoć po hitnom postupku Zakon o platama zaposlenih u MUP-u RS, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji, prema kome će plata policajca iznositi 800 KM plus nadoknada za minuli rad, dok će plata inspektora sa visokom stručnom spremom biti 1.400 KM plus nadoknada za minuli rad.

Za ovaj zakon glasalo je 77 poslanika, niko nije bio protiv, dok je jedan bio uzdržan.

Prema ovom zakonu, izdvajanja za plate zaposlenih u MUP-u RS u budžetu za 2008. godinu biće veća za 33 miliona KM, dok će plata policajca biti povećana za oko 190 KM na mjesečnom nivou.

Plate pripadnicima MUP-a RS biće veće za 72 odsto u odnosu na 1. januar 2006. godine, dok će policajci koji su početkom 2006. godine imali platu 477 KM sada primati 800 KM, plus nadoknadu za minuli rad.
Inspektori sa visokom stručnom spremom, koji su početkom prošle godine primali 812 KM, sada će imati platu od 1.400 KM, plus nadoknadu za minuli rad.