Nezavisne novine: BANJALUKA – Papirni materijali, kao jedini službeni način komunikacije između ministara, od juče su protjerani iz sale za sjednice Vlade RS, nakon što je, prva u zemlji, uvela sistem elektronske vlade.

Od juče, svi materijali za sjednice , na što je godišnje odlazilo na stotine i stotine hiljada stranica, ministrima postaju dostupni jednim klikom na laptopu, instalisanom na njihovom mjestu u sali, što je praksa kakvu već duže vrijeme primjenjuju njihove kolege u Hrvatskoj i Sloveniji.

Ovaj sistem dio je nove, modernizovane strategije rada Vlade, koja će ubuduće sve sjednice održavati bez ijednog papira.

Prvi dan rada u novom sistemu, kako je prenio Krsto Grujić, šef Vladinog IT tima, protekao je potpuno zadovoljavajuće.

''Svi ministri i Premijer nisu imali problema u korištenju nove opreme, pošto su svi prošli potrebnu edukaciju'', rekao je Grujić.

Od juče, svi materijali za sjednice , na što je godišnje odlazilo na stotine i stotine hiljada stranica, ministrima postaju dostupni jednim klikom na laptopu

Kako prenose neki članovi Vlade, većina ministara se dobro snašla u radu sa novom opremom, mada je, priznaju, bilo i onih šlampavijih kojima će, ipak, trebati vremena da izuče nove tehnologije.

Jasna Brkić, potpredsjednik Vlade, kaže da su sve njene kolege radosne zbog novog načina rada.

''Dobro je što, i pored toga što je riječ o prvom danu, nije bilo problema, a sigurno je da će svaka nova sjednica donijeti i još brži i efikasniji rad'', kazala je ona.

Nove tehnologije donose i nove prednosti – od juče svi ministri imaju imaju mogućnost da daljinski prisustvuju sjednicama, bez njihovog fizičkog prisustva.

Prema Grujićevim riječima, elektronskom vladom se želi postići brži i efikasniji rad, što bi trebalo da prati i smanjenje troškova, s obzirom da prestaje potreba za kopiranjem na stotine hiljada stranica pisanog materijala.

Kao dio novog sistema, Vlada će danas pustiti u rad i novi, savremeni veb portal.

Za Nezavisne novine
D.Risojević