Zamjenik državnog koordinatora za reformu javne uprave prof. dr. Ferid Otajagić izlagao je rad na XI Međunarodnom znanstvenom skupu u Brčkom pod nazivom “Čovječanstvo pred izazovom umjetne inteligencije” i tom prilikom pojasnio je prednosti kao i nedostatke uporabe umjetne inteligencije u javnoj upravi.

Poseban osvrt u Otajagićevom izlaganju bila je zaštita ljudskih prava i sloboda prilikom uporabe umjetne inteligencije.

Dotakao se europske regulative u uporabi umjetne inteligencije u javnoj upravi, koliko su ljudska prava ugrožena primjenom umjetne inteligencije, kao i kakvi su izazovi od primjene umjetne inteligencije u budućnosti.

Potcrtao je sve izazove koje sa sobom nosi uporaba umjetne inteligencije u razvoju javne uprave, a naveo je i pozitivne primjere u praktičnoj primjeni.

XI Međunarodni znanstveni skup pod nazivom “Čovječanstvo pred izazovom umjetne inteligencije” okupio je 210 sudionika iz Europe, Azije i Amerike, a zajednički su ga organizirali Europsko sveučilište Brčko Distrikt, Europsko sveučilište “Kallos” Tuzla, Visoka škola strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije u Beogradu i Fakultet za europske pravno-političke studije u Beogradu.