Замјеник државног координатора за реформу јавне управе проф. др. Ферид Отајагић излагао је рад на XИ Међународном научном скупу у Брчком под називом “Човјечанство пред изазовом вјештачке интелигенције” и том приликом појаснио је предности као и недостатке употребе вјештачке интелигенције у јавној управи.

Посебан осврт у Отајагићевом излагању била је заштита људских права и слобода приликом употребе вјештачке интелигенције.

Дотакао се европске регулативе у употреби вјештачке интелигенције у јавној управи, колико су људска права угрожена примјеном вјештачке интелигенције, као и какви су изазови од примјене вјештачке интелигенције у будућности.

Потцртао је све изазове које са собом носи употреба вјештачке интелигенције у развоју јавне управе, а навео је и позитивне примјере у практичној примјени.

XИ Међународни научни скуп под називом “Човјечанство пред изазовом вјештачке интелигенције” окупио је 210 учесника из Европе, Азије и Америке, а заједнички су га организовали Европски универзитет Брчко Дистрикт, Европски универзитет “Каллос” Тузла, Висока школа струковних студија за менаџмент и пословне комуникације у Београду и Факултет за европске правно-политичке студије у Београду.