Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, jučer je u Sarajevu, usvojilo je Informaciju Ureda koordinatora za reformu javne uprave o trećem online istraživanju o primjeni Politike i standarda proaktivne transparentnosti, te je donijelo više zaključaka s ciljem daljeg podizanja razine transparentnosti u institucijama na razini Bosne i Hercegovine.

Treće online istraživanje Ureda koordinatora za reformu javne uprave o provođenju Politike i standarda proaktivne transparentnosti, ranije usvojenih na sjednici Vijeća ministara BiH, uključilo je 81 instituciju na razini države Bosne i Hercegovine, među kojima su 62 institucije odgovorile na 38 pitanja iz upitnika. Istraživanje je sprovedeno u veljači i ožujku 2021. godine.

Rezultati su pokazali da prosječna ispunjenost standarda proaktivne transparentnosti iznosi 67,57 posto, što predstavlja poboljšanje u odnosu na analizu internet stranica javnih institucija koju je 2016. godine obavio Centar za društvena istraživanja “Analitika”, kada je prosječna razina transparentnosti (na uzorku od 68 institucija) iznosila 34,8 posto.