Radionica o primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama za predstavnike Međuinstitucionalne grupe za komunikacije i upravljanje znanjem Programa jačanja javnih institucija u BiH održana je 02.12.2013.godine u Doboju. Organizator radionice, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ, koji je ujedno i nosilac Programa jačanja javnih institucija u BiH, zajedno sa Uredom koordinatora za reformu javne uprave BiH okupio je predstavnike Agencije za državnu službu BiH, Agencije za statistiku BiH, Agencije za javne nabavke BiH, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Direkcije za evropske integracije, Službe za informisanje generalnog Sekretarijata Vijeća ministara BiH i Ureda koordinatora za reformu javne uprave. Učešće na radionici uzele su i Jasminka Džumhur, Ombudsman BiH, kao i predstavnica nevladine organizacije Transparency International.

Cilj radionice se odnosio na razmjenu iskustava između pojedinačnih institucija, ali i sa organizacijama civilnog društva aktivnim u ovoj oblasti, poput Transparency International – a. Motiviranje institucija korisnika Programa za provedbu zajedničkih aktivnosti na povećanju transparentnosti i izrada konkretnih preporuka za budući rad u ovoj oblasti predstavljali su dio ciljeva radionice.

 Neke od tema u okviru problematike primjene ovog zakona odnosile su se na neformalne procedure, statistike, medijske upite, evidenciju, diseminaciju podataka, unutrašnji sistem, odvajanje prvostepenog od drugostepenog odlučivanja, procedure u Vodičima za pristup informacijama i slično.

Prezentirana su i iskustva Agencije za državnu službu BiH u pogledu pristupa informacijama, te ključni aspekti Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH, planiranim promjenama, te iskustvima i problemima u njegovoj primjeni iz ugla Ureda Ombudsmana BiH. Transparency International prezentirao je nalaze i istraživanja koja redovno provodi u pogledu primjene ZOSPI – a, te neke ključne karakteristike tog procesa.

Organizacija ove radionice je jedna od zajedničkih aktivnosti definiranih prema potrebama institucija korisnica Programa, a organizaciji iste prethodila je i radionica o izradi komunikacijskog plana i programskom budžetiranju institucija uključenih u Program. Učesnici su događaj ocijenili izuzetno korsnim za svoj dalji rad, ali i kao inicijalni impuls za črvšću buduću saradnju i definisanje zajedničkih aktivnosti u pogledu boljeg fukcionisanja i efektivnije primjene Zakona, ali i distribucije i dostupnosti informacija građanima.