Радионица о примјени Закона о слободи приступа информацијама за представнике Међуинституционалне групе за комуникације и управљање знањем Програма јачања јавних институција у БиХ одржана је 02.12.2013.године у Добоју. Организатор радионице, Њемачко друштво за међународну сарадњу – ГИЗ, који је уједно и носилац Програма јачања јавних институција у БиХ, заједно са Канцеларијом координатора за реформу јавне управе БиХ окупио је представнике Агенције за државну службу БиХ, Агенције за статистику БиХ, Агенције за јавне набавке БиХ, Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, Дирекције за европске интеграције, Службе за информисање генералног Секретаријата Савјета министара БиХ и Канцеларији координатора за реформу јавне управе. Учешће на радионици узеле су и Јасминка Џумхур, Омбудсман БиХ, као и представница невладине организације Transparency International. 

 

Циљ радионице се односио на размјену искустава између појединачних институција, али и са организацијама цивилног друштва активним у овој области, попут Transparency International – a. Мотивисање институција корисника Програма за проведбу заједничких активности на повећању транспарентности и израда конкретних препорука за будући рад у овој области представљали су дио циљева радионице.

 Неке од тема у оквиру проблематике примјене овог закона односиле су се на неформалне процедуре, статистике, медијске упите, евиденцију, дисеминацију података, унутрашњи систем, одвајање првостепеног од другостепеног одлучивања, процедуре у Водичима за приступ информацијама и слично.

 

Презентована су и искуства Агенције за државну службу БиХ у погледу приступа информацијама, те кључни аспекти Закона о слободи приступа информацијама БиХ, планираним промјенама, те искуствима и проблемима у његовој примјени из угла Канцеларије Омбудсмана БиХ. Transparency International презентовао је налазе и истраживања која редовно проводи у погледу примјене ЗОСПИ – а, те неке кључне карактеристике тог процеса.

 

Организација ове радионице једна је од заједничких активности дефинираних према потребама институција корисница Програма, а организацији исте претходила је и радионица о изради комуникационог плана и програмском буџетирању институција укључених у Програм. Учесници су догађај оцијенили изузетно корсним за свој даљи рад, али и као иницијални импулс за чрвшћу будућу сарадњу и дефинисање заједничких активности у погледу бољег фукционисања и ефективније примјене Закона, али и дистрибуције и доступности информација грађанима.