U Brčkom je jučer održana 7. redovita sjednica Vlade Brčko distrikta, na kojoj se raspravljalo o problemu zdravstva i reformi javne uprave.

Vlada je donijela odluku o imenovanju članova Kriznog stožera za slučaj pandemije tzv. svinjske gripe.

"Budući da se bliži sezona godišnjih odmora, kada se očekuje veliki broj posjeta Distriktu iz inozemstva, ovo je preventivna mjera u smislu spremnosti za eventualnu pojavu ove bolesti u našoj sredini", kazala je u izjavu za Fenu glasnogovornica Vlade Brčko distrikta Mara Simikić.

Ured za reformu javne uprave podnio je kvartalni izvještaj o napretku u ovoj oblasti, po kojemu je u pet od šest stupova reforme javne uprave ostvaren napredak u Brčko distriktu u odnosu na državnu i entitetske razine, ali je u oblasti institucionalnog komuniciranja bilježeno zaostajanje.

U tom smislu dogovoreni su metodi djelovanja da bi se nadišla ta situacija u pravcu jačanja kapaciteta centralnih organa Vlade kroz uspostavljanje generalnog sekretarijata i ureda za odnose s javnošću.

Vlada je usvojila i Nacrt zakona o javnom redu i miru, koji će uz utvrđene amandmane, biti upućen u skupštinsku proceduru, saopćila je Fena.