Dnevni avaz: Naredna godina bit će ključna za budućnost cijelog regiona i BiH, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" Hidajet Biščević, generalni sekretar Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), nakon susreta s komesarom Evropske unije za proširenje Olijem Renom (Olli Rehn) u Briselu.

Stalni mehanizam

Biščević je najavio da će uskoro uspostaviti stalni mehanizam za saradnju između Evropske komisije, RCC-a i predstavnika vlada zemalja u regiji, koji će se sastajati jedanput mjesečno u Sarajevu, sjedištu Glavnog sekretarijata RCC-a. Taj stalni mehanizam trebao bi koordinirati rad na prekograničnim projektima za koje će se tražiti finansijska pomoć Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija.

Biščević je jučer u Briselu otvorio Ured za vezu RCC-a, koji će pomoći u bližoj saradnji EU i regionalnog tijela za saradnju.

On je istakao da je to zajednička ocjena komesara Rena i RCC-a o stanju u regionu te da je EU pozitivno ocijenila rad ovog tijela.

Otvaranjem Ureda za vezu, kako kaže Biščević, potvrđena je ne samo politička simbolika nego i formalno jače povezivanje između zemalja regije i EU.

– Ta veza bit će od posebne važnosti u razdoblju koje dolazi, kada će početi primjena i provedba tzv. multikorisničke strategije EU za jugoistok Evrope. Tada će vlade zemalja ovog regiona biti pozvane da na prekograničnoj osnovi konkuriraju s projektima u oblasti energetike, infrastrukture i drugim oblastima u fondovima u kojima je EU predvidjela sredstva u iznosu od 400 do 600 miliona eura – kaže Biščević.

On je istakao da su tokom razgovora zaključili da "cijeli bivši jugoslavenski prostor ulazi u zahtjevnu i odlučujuću godinu".