Дневни аваз: Наредна година бит ће кључна за будућност цијелог региона и БиХ, изјавио је јучер за "Дневни аваз" Хидајет Бишчевић, генерални секретар Регионалног вијећа за сарадњу (RCC), након сусрета с комесаром Европске уније за проширење Олијем Реном (Олли Рехн) у Бриселу.

Стални механизам

Бишчевић је најавио да ће ускоро успоставити стални механизам за сарадњу између Европске комисије, RCC-а и представника влада земаља у регији, који ће се састајати једанпут мјесечно у Сарајеву, сједишту Главног секретаријата RCC-а. Тај стални механизам требао би координирати рад на прекограничним пројектима за које ће се тражити финансијска помоћ Европске уније и међународних финансијских институција.

Бишчевић је јучер у Бриселу отворио Уред за везу RCC-а, који ће помоћи у ближој сарадњи ЕУ и регионалног тијела за сарадњу. Он је истакао да је то заједничка оцјена комесара Рена и RCC-а о стању у региону те да је ЕУ позитивно оцијенила рад овог тијела. Отварањем Уреда за везу, како каже Бишчевић, потврђена је не само политичка симболика него и формално јаче повезивање између земаља регије и ЕУ.

– Та веза бит ће од посебне важности у раздобљу које долази, када ће почети примјена и проведба тзв. мултикорисничке стратегије ЕУ за југоисток Европе. Тада ће владе земаља овог региона бити позване да на прекограничној основи конкурирају с пројектима у области енергетике, инфраструктуре и другим областима у фондовима у којима је ЕУ предвидјела средства у износу од 400 до 600 милиона еура – каже Бишчевић.

Он је истакао да су током разговора закључили да "цијели бивши југославенски простор улази у захтјевну и одлучујућу годину".