Konferencija pod nazivom „Partnerstvo za otvorenu vlast u BiH – Platforma za usvajanje principa proaktivne transparentnosti“, koju organizuju Centar za zastupanje građanskih interesa, Centar za društvena istraživanja Analitika i Ministarstvo pravde BiH a uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske i Europske unije, bit će održana 1. decembra 2015. godine u Plavoj sali Parlamentarne skupštine BiH, sa početkom u 10:30 sati.

Cilj ove konferencije jeste promocija obveza koje proizilaze iz članstva Bosne i Hercegovine u multilateralnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast – Open Government Partnership (OGP), te iniciranje reformi u oblasti transparentnosti vlasti. Partnerstvo za otvorenu vlast je globalna multilateralna inicijativa za transparentnost i otvorenost rada tijela javne uprave, čije članice se obvezuju na konkretne mjere i djelovanje u područjima transparentnosti, osnaživanja sudjelovanja građana u proces kreiranja javnih politika, borbe protiv korupcije i uvođenja novih tehnologija.

Događaj treba da okupi predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, predstavnike organa javne uprave uključenih u realizaciju inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, predstavnike međunarodne zajednice, organizacija civilnog društva te stručnjake u ovoj oblasti.