„Reforma javne uprave u BiH-neposredni prioriteti“, tema je druge sjednice trećeg ciklusa „Parlament za Europu“ koja će biti održana u ponedjeljak, 07. marta 2011. godine u sjedištu Delegacije Europske unije u BiH.

Koordinatorica za reformu javne uprave u BiH, gđa. Semiha Borovac obratit će se prisutnima i govoriti o Strategiji reforme javne uprave u BiH te situaciji i ulozi bh. parlamenata u tom procesu.

Kako je najavljeno, među ostalim govornicima bit će i specijalni predstavnik EU gdin. Valentin Inzko, gdin. Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini,  gdin.Michael Spindelegger, ministar evropskih integracija Savezne Republike Austrije, gdin. Samuel Žbogar, ministar vanjskih poslova Republike Slovenije, gdin. Nikolaј Mladenov, ministar vanjskih poslova Republike Bugarske, Nj.E. dr. Lаszlо Tоth, ambasador Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini,  prof. dr. Gregor Virant, vanredni profesor na Fakultet za upravu Univerziteta u Ljubljani i bivši ministar za javnu upravu Vlade Republike Slovenije, te gdin. Bob Bonwitt, šef Programa podrške poboljšanju upravljanja i menadžmenta ispred SIGMA-e.

Program druge sjednice trećeg ciklusa „Parlamenta za Europu“ namijenjen je parlamentarcima iz novoizabranog zakonodavstva države, entiteta i Brčko distrikta koji će biti i učesnici ovog skupa na kojem je cilj da se u ranoj fazi njihovog mandata postave smjernice za europske integracije Bosne i Hercegovine.

Specijalni predstavnik Europske unije u BiH Valentin Inzko razvio je projekt "Parlament za Evropu" kako bi pomogao bh. parlamentarcima da efikasno rade na obimnom poslu u oblasti zakonodavstva koji proistječe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Europskog partnerstva.