Javna prezentacija projekta pod nazivom „Održivi industrijski razvoj“, u sklopu Podrške Europske unije implementaciji Direktive o integriranoj prevenciji i kontroli zagađenja (IPPC), održana je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Projekt financira EU sa 1,5 miliona eura kroz EU IPA 2007 program, čiji je osnovni cilj smanjenje razlika između trenutne situacije u oblastima u kojima se provode reforme i očekivanog napretka u skladu sa Europskim partnerstvom i Procesom stabilizacije i pridruživanja.

Johann Hesse, šef Odjela za ekonomske reforme, trgovinu i prirodne resurse Delegacije EU u BiH, kazao je kako je ostvaren značajan napredak kada je izdavanje okolišnih dozvola u pitanju, ali i da je u zadnjih godinu dana primjećena stagnacija u aktivnostima.

Prema riječima Hesse-a, EU očekuje sljedeće rezultate od projekta : „Napraviti jasan plan implementacije Direktive, na drugom mjestu je zakonodavni okvir za implementaciju, standardni formati za podnošenje zahtjeva za dozvolu i ostale relevantne dokumente, pripremiti uputstva o najboljim raspoloživim tehnikama i na kraju, napraviti registar zagađivača i zagađivačkih emisija“.

Dvogodišnji projekt tehničke pomoći pružit će podršku organima vlasti da unaprijede integrisani proces za izdavanja okolišnih dozvola u skladu sa propisanim standardima EU o industrijskim emisijama.

„Cilj nam je da dobru praksu iz Europe prenesemo u BiH. Brojni međunarodni i domaći stručnjaci nam u tome pomažu. Radne grupe koje smo oformili izradit će nacrte i formate za dozvole. Mi očekujemo da ćemo vidjeti opipljive rezultate, zatim da ćemo vidjeti najbolje primjere za dozvole, te da će se uspostaviti sustav izvještavanja o podacima”, kazao je novinarima Kurt Terpgaard-Jensen, vođa tima projekta „Održivi industrijski razvoj“.

Korisnici projekta su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, relevantni organi vlasti u Republici Srpskoj (RS), Federaciji BiH (FBiH), Brčko distriktu, potom nadležni za upravljanje životnom sredinom i vodama, te inspekcijske službe u RS i FBiH.

Oko 70 % preduzeća u FBiH nema okolišnu dozvolu za svoje poslovne aktivnosti, bez koje nije moguće izvoziti u EU niti dobiti kredit u nekim bankama u BiH.

Tomislav Lukić, savjetnik u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, kaže da je do sada u FBiH izdato blizu 400 okolišnih dozvola, te da je rok za njeno dobijanje produžen do 1. siječnja 2010. godine, između ostalog i zbog nezainteresovanosti i neupućenosti kompanija.

Značaj daljnih reformi u sektoru okoliša neophodan je na putu evropskih integracija, poručili su učesnici prezentacije, kaže se u saopćenju Delegacije Europske unije u BiH.