Član Evropskog parlamenta i potpredsjednik Komisije za jugoistočnu Evropu, Jelko Kacin, izjavio je u Sarajevu da će Bosna i Hercegovina dobiti bevizni režim krajem ove godine.

"Ponovit ćemo scenarij koji smo imali prošle godine, te je 1. januar naredne godine datum kada se ukidaju vize za BiH i Albaniju", izjavio je Kacin, koji je doputovao u BiH da bi uime Asocijacije evropskih liberalnih i demokratskih stranaka i njenih zastupnika u Evropskom parlamentu podržao koaliciju LDS-a i Evropske ekološke stranke E-5 na predstojećim izborima.

Kacin je na pres-konferenciji potvrdio da će o viznoj liberalizaciji za BiH i Albaniju odlučivati 6. oktobra Odbor LIBE Evropskog parlamenta, a da bi već narednog dana, 7. oktobra odluka o viznoj liberalizaciji mogla biti donesena na mini plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Briselu ili na prvom slijedećem zasjedanju također u oktobru.

Nakon što odluku donese Evropski parlament, njenu operacionalizaciju će usaglasiti Vijeće ministara EU, dodaje Kacin.

Naglašava da BiH prošle godine nije dobila bezvizni režim, jer je tek 1. septembra ove godine usvojila zadnji zakonski projekt kao uvjet za liberalizaciju.

"Da je bilo političke volje i odgovornosti prema građanima, BiH je mogla zavšiti ovaj posao bez problema i u prošloj godini", smatra Kacin, a prenosi sarajevo-x.com