Seminar „Trening za menadžere obuke u javnoj upravi“ u organizaciji Evropskog instituta za  javnu upravu (EIPA) i Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) održan je u periodu od 28. juna do 2. jula u Tirani.

Na seminaru je učestvovalo dvadeset predstavnika institucija javne uprave koji se bave koordiniranjem obuka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije.

Cilj petodnevne obuke bio je podizanje svijesti o samom trening procesu te načinu na koji trening podržava razvoj efektivnih radnih kapaciteta unapređenjem vještina trening menadžera da odrede, upravljaju i evaluiraju programe treninga u njihovim institucijama.

Program seminara bio je baziran na grupnom radu i praktičnim vježbama, kratkim prezentacijama te diskusijama. Fokus seminara bio je na praktičnim pitanjima poput organizacije i planiranja treninga, monitoringa rezultata te troškova treninga.

Pored ovih tema, učesnici su obradili i teme poput različitih metoda učenja, trening ciklusa, analize potreba za obukama, logističke pripreme treninga te njegove promocije.

Metodologija rada bila je bazirana na participativnom pristupu i učesnici su imali priliku da međusobno razgovaraju o svojim radnim iskustvima te na kraju zaključili da bi uz pomoć ReSPA-e u budućnosti mogli inicirati zajedničke projekte čiji cilj bi bio unapređenje rada i međusobne suradnje.