Više od petine ukupnog novca potrošenog na javne nabavke u Bosni i Hercegovini ili oko 500 miliona godišnje “pojede” korupcija, piše u danas predstavljenom izvještaju o korupciji u javnim nabavkama organizacije Tender iz Banje Luke.

"Oko 15 do 20 posto od tri milijarde maraka građanskog novca za javne nabavke ode na koruptivne svrhe" izjavio je Igor Vukajlović, iz udruženja Tender koje sa CCI-jom radi projekat praćenja regularnosti javnih nabavki u BiH.

U izvještaju za prošlu godinu navode se konkretni primjeri nezakonito provedenih javnih nabavki poput nabavke školskog materijala u Republici Srpskoj gdje su cijene aneksima povećavane i preko 300 posto što je građane koštalo nepotrebnih 65.000 maraka.

Rajko Kecman, član Upravnog odbora Tendera, kaže da je ova organizacija poslala više od stotinu dopisa nadležnim institucijama kako bi smanjili korupciju ali da ove institucije još uvijek ne rade svoj posao.

"Tražili smo da Ured za razmatranje žalbi objavljuje žalbe i rješenja na svojoj stranici što su dužni raditi još od 2006. godine ali oni to još uvijek izbjegavaju", rekao je Kecman.

Više od 1.500 žalbi podnese se godišnje ali je samo jedna institucija prošle godine kažnjena sa hiljadu maraka. Iz Tendera kažu da je najgora situacija u zdravstvenom sektoru.

Uz izvještaj o neregularnim javnim nabavkama Tender je prikupio i citate domaćih političara o borbi protiv korupcije te ih pozvao da ta obećanja napokon i ispune, objavljeno je na portalu bizon.ba