Више од петине укупног новца потрошеног на јавне набавке у Босни и Херцеговини или око 500 милиона годишње “поједе” корупција, пише у данас представљеном извјештају о корупцији у јавним набавкама организације Тендер из Бање Луке.

"Око 15 до 20 посто од три милијарде марака грађанског новца за јавне набавке оде на коруптивне сврхе"; изјавио је Игор Вукајловић, из удружења Тендер које са ЦЦИ-јом ради пројекат праћења регуларности јавних набавки у БиХ.

У извјештају за прошлу годину наводе се конкретни примјери незаконито проведених јавних набавки попут набавке школског материјала у Републици Српској гдје су цијене анексима повећаване и преко 300 посто што је грађане коштало непотребних 65.000 марака.Рајко Кецман, члан Управног одбора Тендера, каже да је ова организација послала више од стотину дописа надлежним институцијама како би смањили корупцију али да ове институције још увијек не раде свој посао.

"Тражили смо да Уред за разматрање жалби објављује жалбе и рјешења на својој страници што су дужни радити још од 2006. године али они то још увијек избјегавају", рекао је Кецман.

Више од 1.500 жалби поднесе се годишње али је само једна институција прошле године кажњена са хиљаду марака. Из Тендера кажу да је најгора ситуација у здравственом сектору.Уз извјештај о нерегуларним јавним набавкама Тендер је прикупио и цитате домаћих политичара о борби против корупције те их позвао да та обећања напокон и испуне, објавлјено је на порталу бизон.ба