Nezavisne novine: Iduća godina će biti dosta teška i BiH očekuje pravi udar ekonomske krize, procjena je Vjekoslava Bevande, ministra finansija FBiH.

"Nažalost, ni država ni ostali nivoi vlasti ove godine nisu učinili dovoljno da ublaže udar ekonomske krize, a ono što brine je proizvodnja, posebno izvozna, koja trpi velike udare i bez aktiviranja svih potencijala situacija će biti puno teža", rekao je Bevanda na godišnjoj konferenciji za novinare.

 

Ne treba plašiti penzionere

Ministar finansija rekao je da će na početku iduće godine biti stečeni uslovi za uplatu sedam miliona KM Zavodu PIO FBiH za isplatu decembarskih penzija, koji su predviđeni budžetom za iduću godinu.

"Sijanje zabrinutosti za isplate penzija u idućoj godini je neodgovorno. Fond treba da se presabere i izađe sa cifrom koliko smo dužni i po kojim osnovama, pa ćemo početi razgovarati", rekao je Bevanda.

Do kraja ove godine FBiH će biti na raspolaganju 40 miliona KM sredstava po osnovu putarine, a u idućoj se očekuje 82 miliona KM.

"Kada je riječ o autoputu, urađeno je malo više nego što je svako očekivao. Riješena je raspodjela sredstava po osnovu putarina. Ugovoreni su krediti, treba ukloniti nesuglasice koje nemaju veze sa proračunom, a pomalo zadiru u politiku, da gradnja krene punim kapacitetom. Ono što brine je mala participacija domaćih građevinara, ali to je druga priča", rekao je Bevanda.

Dodao je da je potezima od zatvaranja deficita do otvaranja sredstava sukcesije spriječeno da država postane generator neplaćanja.

"Pad prihoda je evidentan, posebno zadnja dva mjeseca. Izvozna privreda je u teškoj situaciji, a to je rezultat smanjenja tražnje na ino- tržištu. Smanjenja u sektoru proizvodnje i trgovine su drastična. Privrednici ne vide izlaza. Zabrinjava to što još živimo u zabludi i mislimo da se neće desiti nama sve što se oko nas dešava, a desilo se davno. Prihodi nam padaju od kolovoza prošle godine", upozorio je Bevanda.

Naglasio je da je potrebna štednja po svim osnovama, reforma javne uprave o kojoj je do sada bilo samo deklarativnih izjašnjenja, otvaranje javnih radova, te da Razvojna banka FBiH bude instrument za provođenje dogovorenih politika umjesto što se raspravlja hoće li ko doći na sjednicu Skupštine banke, a ne raspravlja šta će biti s privrednicima.

Bevanda je rekao da očekuje da će nakon sjednice Fiskalnog vijeća BiH FBiH narednih dana dobiti sredstva i do kraja godine federalnim budžetskim korisnicima isplatiti sve obaveze iz ove godine, te da će FBiH u iduću godinu ući bez neizvršenih obaveza.

Dodao je da bi rebalans budžeta za iduću godinu u martu trebalo da bude pred poslanicima. U budžetu FBiH za iduću godinu za kantone je predviđen 91 milion KM, koliki im je deficit.

"Kada dobijemo drugu i treću tranšu stednbaj aranžmana sa MMF-om, mi ćemo transferirati novac kantonima. Ako bude sve išlo kako treba, neće biti problema s pokrićem deficita kantona u narednoj godini", dodao je Bevanda.

Najavio je da Ministarstvo finansija FBiH planira iduće godine, kada počne primjena Zakona o fiskalnim sistemima, predložiti participaciju troškova fiskalizacije privrednicima.

On je napomenuo da su juče izvršene sve obaveze prema deviznim štedišama koji su imali do 1.000 KM verificirane štednje.

Ocijenio je da je Vlada FBiH u uslovima u kojima je radila dosta solidno funkcionisala.