Независне новине: Идућа година ће бити доста тешка и БиХ очекује прави удар економске кризе, процјена је Вјекослава Беванде, министра финансија ФБиХ.

"Нажалост, ни држава ни остали нивои власти ове године нису учинили довољно да ублаже удар економске кризе, а оно што брине је производња, посебно извозна, која трпи велике ударе и без активирања свих потенцијала ситуација ће бити пуно тежа", рекао је Беванда на годишњој конференцији за новинаре.

Не треба плашити пензионере

Министар финансија рекао је да ће на почетку идуће године бити стечени услови за уплату седам милиона КМ Заводу ПИО ФБиХ за исплату децембарских пензија, који су предвиђени буџетом за идућу годину.

"Сијање забринутости за исплате пензија у идућој години је неодговорно. Фонд треба да се пресабере и изађе са цифром колико смо дужни и по којим основама, па ћемо почети разговарати", рекао је Беванда. До краја ове године ФБиХ ће бити на располагању 40 милиона КМ средстава по основу путарине, а у идућој се очекује 82 милиона КМ.

"Када је ријеч о аутопуту, урађено је мало више него што је свако очекивао. Ријешена је расподјела средстава по основу путарина. Уговорени су кредити, треба уклонити несугласице које немају везе са прорачуном, а помало задиру у политику, да градња крене пуним капацитетом. Оно што брине је мала партиципација домаћих грађевинара, али то је друга прича", рекао је Беванда.

Додао је да је потезима од затварања дефицита до отварања средстава сукцесије спријечено да држава постане генератор неплаћања.

"Пад прихода је евидентан, посебно задња два мјесеца. Извозна привреда је у тешкој ситуацији, а то је резултат смањења тражње на ино- тржишту. Смањења у сектору производње и трговине су драстична. Привредници не виде излаза. Забрињава то што још живимо у заблуди и мислимо да се неће десити нама све што се око нас дешава, а десило се давно. Приходи нам падају од коловоза прошле године", упозорио је Беванда.

Нагласио је да је потребна штедња по свим основама, реформа јавне управе о којој је до сада било само декларативних изјашњења, отварање јавних радова, те да Развојна банка ФБиХ буде инструмент за провођење договорених политика умјесто што се расправља хоће ли ко доћи на сједницу Скупштине банке, а не расправља шта ће бити с привредницима. Беванда је рекао да очекује да ће након сједнице Фискалног вијећа БиХ ФБиХ наредних дана добити средства и до краја године федералним буџетским корисницима исплатити све обавезе из ове године, те да ће ФБиХ у идућу годину ући без неизвршених обавеза.

Додао је да би ребаланс буџета за идућу годину у марту требало да буде пред посланицима. У буџету ФБиХ за идућу годину за кантоне је предвиђен 91 милион КМ, колики им је дефицит.

"Када добијемо другу и трећу траншу стеднбај аранжмана са ММФ-ом, ми ћемо трансферирати новац кантонима. Ако буде све ишло како треба, неће бити проблема с покрићем дефицита кантона у наредној години", додао је Беванда.

Најавио је да Министарство финансија ФБиХ планира идуће године, када почне примјена Закона о фискалним системима, предложити партиципацију трошкова фискализације привредницима. Он је напоменуо да су јуче извршене све обавезе према девизним штедишама који су имали до 1.000 КМ верифициране штедње. Оцијенио је да је Влада ФБиХ у условима у којима је радила доста солидно функционисала.