Dnevni avaz: Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH prikupila je na Jedinstveni račun po osnovu indirektnih poreza 4 milijarde i 625 miliona KM zaključno sa današnjim danom, potvrdio je portparol UIO Ratko Kovačević.

Od iznosa bruto prikupljenih prihoda za minimalne rezerve izdvojeno je 659 miliona KM i iz ovih sredstava vršen je povrat PDV-a svim onim obveznicima koji su ostvarili pravo povrata u skladu sa Zakonom o PDV-u.

Korisnicima prihoda od indirektnih poreza raspodijeljen je neto iznos prikupljenih prihoda u visini od 3 milijarde i 966 miliona KM, pri čemu se raspodjela vrši u skladu sa Zakonom o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i u skladu sa Odlukama Upravnog odbora UIO o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

Od prikupljenih prihoda od indirektnih poreza, za finansiranje državnih institucija raspoređeno je 655 miliona KM, Republici Srpskoj /RS/ je doznačeno milijardu i 61 milion KM, Federaciji BiH /FBiH/ doznačeno je dvije milijarde i 132 milions KM, a distriktu Brčko je doznačeno 118 miliona KM.