Nezavisne novine: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH potpisao je i parlamentu BiH na potvrđivanje uputio odluku o imenovanju Sadika Ahmetovića na funkciju ministra sigurnosti BiH.

Potvrdio je to sinoć Nikola Špirić predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

"Obaviješten sam da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH deblokirao proceduru imenovanja ministra sigurnosti uputivši parlamentu BiH potrebnu dokumentaciju za imenovanje Sadika Ahmetovića", kazao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA.

Danas ili sutra Parlamentarna komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH trebalo bi da sasluša kandidata SDA za ministra sigurnosti BiH.

"Postoji međustranački dogovor da ovo pitanje što prije bude završeno. Očekujem da u ovoj sedmici konačno stavimo tačku na ovu priču kako bi Vijeće ministara BiH nastavilo raditi u punom kapacitetu. Vjerujem da će u četvrtak parlament BiH potvrditi moje imenovanje", rekao je Ahmetović.

Nakon što je Tarik Sadović smijenjen, imenovanje novog ministra sigurnosti bilo je blokirano više od dva mjeseca.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić zaustavio je proceduru njegova imenovanja tražeći da prvo budu izabrani direktori Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Regulatorne agencije za komunikacije BiH.