Nezavisne novine: Bolonjski proces na univerzitetima RS može se ocijeniti ocjenom tri i iako se povećala efikasnost još se sa sigurnošću ne može reći da se napredovalo i u kvalitetu, ocijenili su juče rektori dva univerziteta u RS.

Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci, kazao je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Iskustva u provođenju Bolonjske deklaracije" koja je juče počela u Banjaluci, da se nada da će do kraja naredne godine ocjena bolonjskog procesa u RS biti vrlo dobar.

"Ako bi trebalo da dam ocjenu koliko je uspio bolonjski proces na našem univerzitetu, bih bio slobodan da kažem da je to ocjena tri. Do kraja naredne godine mogli bismo postići ocjenu vrlo dobar, iako znamo da ne možemo biti odlični", naveo je Stanić.

On je kazao da još nema podatke kolika je prolaznost studenata ove godine, jer još ima zaostalih ispitnih rokova i upis godine je još u toku.

"Na većini studijskih programa prolaznost je iznad 50 odsto. Sada više nemamo problem da na svakom fakultetu imamo predmet koji ne može da položi većina studenata, pa je prolaznost bila oko 10 odsto", naveo je Stanić.

Mitar Novaković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kazao je da se procjenjuje da se sigurno povećala efikasnost, ali da nije siguran da se napredovalo i u kvalitetu.

"Naravno da ne tvrdimo da radimo dobro jer edukujemo i sebe i studente i svi se pomalo prilagođavamo novom sistemu rada, a za to treba vrijeme", kazao je Novaković.

On je precizirao da je Univerzitet u tom smislu prilično troma institucija, jer "to nije promjena statusa neke privredne organizacije pa da se nastavi samo raditi i u ovom slučaju se mijenja sistem rada.

"Znamo da je do reforme moralo doći, a da li smo mi odabrali najbolje puteve i mehanizam, to je druga priča. Da li smo mi pripremljeni u svim aspektima, vjerovatno i nismo, počev od ovih materijalnih do kadrovskih, ali iz godine u godinu situacija će biti drugačija", kazao je Novaković.

Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, kazao je da je Bolonjska deklaracija jedan veliki društveni projekat i njemu se mora pokloniti posebna pažnja. 

"Kada se govori dokle smo došli u tom procesu moramo biti zadovoljni jer je dosta toga urađeno, ali ima dosta stvari koje treba uraditi. Potrebna je prije svega jedna svijest i kod nastavnika i kod studenata i ja sam zbog toga zadovoljan. Vrlo sam srećan kada visoko obrazovanje napreduje jer je to garant da će se društvo brže razvijati", naveo je Kuzmanović.