Независне новине: Болоњски процес на универзитетима РС може се оцијенити оцјеном три и иако се повећала ефикасност још се са сигурношћу не може рећи да се напредовало и у квалитету, оцијенили су јуче ректори два универзитета у РС.

Станко Станић, ректор Универзитета у Бањалуци, казао је на дводневној међународној конференцији "Искуства у провођењу Болоњске декларације" која је јуче почела у Бањалуци, да се нада да ће до краја наредне године оцјена болоњског процеса у РС бити врло добар.

"Ако би требало да дам оцјену колико је успио болоњски процес на нашем универзитету, бих био слободан да кажем да је то оцјена три. До краја наредне године могли бисмо постићи оцјену врло добар, иако знамо да не можемо бити одлични", навео је Станић. 

Он је казао да још нема податке колика је пролазност студената ове године, јер још има заосталих испитних рокова и упис године је још у току.

"На већини студијских програма пролазност је изнад 50 одсто. Сада више немамо проблем да на сваком факултету имамо предмет који не може да положи већина студената, па је пролазност била око 10 одсто", навео је Станић.

Митар Новаковић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, казао је да се процјењује да се сигурно повећала ефикасност, али да није сигуран да се напредовало и у квалитету.

"Наравно да не тврдимо да радимо добро јер едукујемо и себе и студенте и сви се помало прилагођавамо новом систему рада, а за то треба вријеме", казао је Новаковић.

Он је прецизирао да је Универзитет у том смислу прилично трома институција, јер "то није промјена статуса неке привредне организације па да се настави само радити и у овом случају се мијења систем рада". 

"Знамо да је до реформе морало доћи, а да ли смо ми одабрали најбоље путеве и механизам, то је друга прича. Да ли смо ми припремљени у свим аспектима, вјероватно и нисмо, почев од ових материјалних до кадровских, али из године у годину ситуација ће бити другачија", казао је Новаковић.

Рајко Кузмановић, предсједник РС, казао је да је Болоњска декларација један велики друштвени пројекат и њему се мора поклонити посебна пажња. 

"Када се говори докле смо дошли у том процесу морамо бити задовољни јер је доста тога урађено, али има доста ствари које треба урадити. Потребна је прије свега једна свијест и код наставника и код студената и ја сам због тога задовољан. Врло сам срећан када високо образовање напредује јер је то гарант да ће се друштво брже развијати", навео је Кузмановић.