Nezavisne novine: Komisija za finansije Predstavničkog doma parlamenta BiH utvrdila je izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim se poslanička i ministarska primanja smanjuju za oko 500 KM.

Ove izmjene zakona danas će razmatrati Predstavnički dom parlamenta BiH.

"Utvrdili smo izmjene zakona po kojima se osnovica za obračun plata svim budžetskim korisnicima koji imaju koeficijent veći od četiri zadržava na prošlogodišnjem nivou. Sada je osnovica 535 KM a biće vraćena na 498 KM. To znači da će poslanička primanja biti umanjena za oko 500 KM, čime će se na godišnjem nivou uštedjeti oko pola miliona KM", kazao je Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Spremni i za druge mjere štednje

"Mislim da je ovo primjeren potez u veoma teškoj ekonomskoj situaciju u kojoj se nalazimo. Također, spremni smo brzo usvojiti i druge mjere štednje koje bi mogao predložiti Savjet ministara BiH nakon pregovora s MMF-om", kazao je Lazar Prodanović. On nije mogao reći koliko će iznositi ukupne uštede nakon smanjenja osnovice za plaće. "Ministarstvo finansija BiH tek treba napraviti takvu analizu", dodao je Prodanović.

Osnovna plaća poslanika iznosi 4.138 KM. U ovoj godini njima su isplaćene dvije plaće po osnovici 535, a umanjenu plaću trebalo bi da dobiju već za april pošto će zakon biti razmatran po hitnoj proceduri.

"Izmjene ovog zakona uputili smo Predstavničkom domu po hitnoj proceduri i očekujem da budu podržane od svih poslanika, bez obzira na stranačku pripadnost", rekao je Prodanović.

Izmjenama zakona bit će obuhvaćeni članovi Predsjedništva BiH, čelnici i poslanici u parlamentu BiH, predsjedvajući i ministri u Vijeću ministara BiH te rukovodioci državnih institucija.

Parlament BiH prošle godine usvojio je Zakon o plaćama u institucijama BiH kojim je precizirana jedinstvena osnovica za obračun plaća za sve izabrane, imenovane dužnosnike, državne službenike i namještenike. Osnovica za obračun plaća izračunava se na osnovu prosječne plaće u BiH.

Najveće koeficijente za plaće imaju članovi Predsjedništva, parlamenta i Vijeća ministara BiH.

Prema predloženim izmjenama zakona, članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić mjesečno će, ne računajući naknadu za minuli rad, dobijati platu od po 4.981 KM umjesto 5.350 KM.

Sa smanjenim koeficijentom, osnovna plata predsjedvajućeg Vijeća ministara BiH Nikola Špirića iznosiće 4.482 KM umjesto 4.815 KM.

Njegovi zamjenici, odnosno ministri sigurnosti i finansija, primat će 4.382 KM umjesto 4.708 KM, a ministri u državnoj vladi mjesečno će imati platu od 4.233 KM umjesto 4.547 KM.