Независне новине: Комисија за финансије Представничког дома парламента БиХ утврдила је измјене Закона о плаћама и накнадама у институцијама БиХ којим се посланичка и министарска примања смањују за око 500 КМ.

Ове измјене закона данас ће разматрати Представнички дом парламента БиХ.

"Утврдили смо измјене закона по којима се основица за обрачун плата свим буџетским корисницима који имају коефицијент већи од четири задржава на прошлогодишњем нивоу. Сада је основица 535 КМ а биће враћена на 498 КМ. То значи да ће посланичка примања бити умањена за око 500 КМ, чиме ће се на годишњем нивоу уштедјети око пола милиона КМ", казао је Лазар Продановић, замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Спремни и за друге мјере штедње

"Мислим да је ово примјерен потез у веома тешкој економској ситуацију у којој се налазимо. Такођер, спремни смо брзо усвојити и друге мјере штедње које би могао предложити Савјет министара БиХ након преговора с ММФ-ом", казао је Лазар Продановић. Он није могао рећи колико ће износити укупне уштеде након смањења основице за плаће. "Министарство финансија БиХ тек треба направити такву анализу", додао је Продановић.

Основна плаћа посланика износи 4.138 КМ. У овој години њима су исплаћене двије плаће по основици 535, а умањену плаћу требало би да добију већ за април пошто ће закон бити разматран по хитној процедури.

"Измјене овог закона упутили смо Представничком дому по итној процедури и очекујем да буду подржане од свих посланика, без обзира на страначку припадност", рекао је Продановић.

Измјенама закона бит ће обухваћени чланови Предсједништва БиХ, челници и посланици у парламенту БиХ, предсједвајући и министри у Вијећу министара БиХ те руководиоци државних институција.

Парламент БиХ прошле године усвојио је Закон о плаћама у институцијама БиХ којим је прецизирана јединствена основица за обрачун плаћа за све изабране, именоване дужноснике, државне службенике и намјештенике. Основица за обрачун плаћа израчунава се на основу просјечне плаће у БиХ.

Највеће коефицијенте за плаће имају чланови Предсједништва, парламента и Вијећа министара БиХ.Према предложеним измјенама закона, чланови Предсједништва БиХ Харис Силајџић, Небојша Радмановић и Жељко Комшић мјесечно ће, не рачунајући накнаду за минули рад, добијати плату од по 4.981 КМ умјесто 5.350 КМ.

Са смањеним коефицијентом, основна плата предсједвајућег Вијећа министара БиХ Никола Шпирића износиће 4.482 КМ умјесто 4.815 КМ.

Његови замјеници, односно министри сигурности и финансија, примат ће 4.382 КМ умјесто 4.708 КМ, а министри у државној влади мјесечно ће имати плату од 4.233 КМ умјесто 4.547 КМ.