Dnevni avaz: Za tri mjeseca u FBiH trebao bi se početi primjenjivati potpuno novi sistem kontrole rada stanica za tehnički pregled vozila. Svaki automobil će prilikom obaveznog tehničkog pregleda biti uslikan, a bez tih fotografija dokumentacija o ispravnosti vozila neće biti validna. "Institut za privredni inžinjering" iz Zenice, kao ovlaštena institucija Vlade FBiH, već je realizirao uvođenje sistema videokamera u svih 155 stanica tehničkog pregleda.

– Uspostavili smo takav sistem da će videozapis biti dostupan u realnom vremenu, a preostalo je još samo da riješimo pitanje priključenja cijelog projekta na mrežu Agencije za identifikacijske isprave BiH IDDEA, odnosno bivšeg CIPS-a, te odobrenje upotrebe elektronskih obrazaca za evidenciju tehničkih pregleda vozila. Uz uspostavu vlasničkog lista, te ove mjere, sigurno će se suzbiti niz nelegalnosti u ovoj oblasti – kazao je za naš list Fuad Klisura, direktor zeničkog IPI-ja.

Prema njegovim riječima, građani neće imati nikakve dodatne finansijske troškove zbog uspostave novog sistema kontrole, a IPI, osim ovoga, kontinuirano educira i kontrolira i uposlene na stanicama tehničkih pregleda.

– Do prije dvije godine i ova oblast je bila potpuno zapuštena, tako da čak trećina kontrolora nije u prva dva kruga edukacije i provjera prošla na ispitima. Sada imamo i mogućnost da detaljno izanaliziramo podatke s kontrola ispravnosti vozila. Najveći problem na tehničkim pregledima jeste neispravnost kočnica na vozilima, a potom slijede problemi s ovjesom i neispravna svjetla – naglašava Klisura.