Дневни аваз: За три мјесеца у ФБиХ требао би се почети примјењивати потпуно нови систем контроле рада станица за технички преглед возила.

Сваки аутомобил ће приликом обавезног техничког прегледа бити усликан, а без тих фотографија документација о исправности возила неће бити валидна.

"Институт за привредни инжињеринг" из Зенице, као овлаштена институција Владе ФБиХ, већ је реализирао увођење система видеокамера у свих 155 станица техничког прегледа.

– Успоставили смо такав систем да ће видеозапис бити доступан у реалном времену, а преостало је још само да ријешимо питање прикључења цијелог пројекта на мрежу Агенције за идентификацијске исправе БиХ ИДДЕА, односно бившег ЦИПС-а, те одобрење употребе електронских образаца за евиденцију техничких прегледа возила. Уз успоставу власничког листа, те ове мјере, сигурно ће се сузбити низ нелегалности у овој области – казао је за наш лист Фуад Клисура, директор зеничког ИПИ-ја.

Према његовим ријечима, грађани неће имати никакве додатне финансијске трошкове због успоставе новог система контроле, а ИПИ, осим овога, континуирано едуцира и контролира и упослене на станицама техничких прегледа.

– До прије двије године и ова област је била потпуно запуштена, тако да чак трећина контролора није у прва два круга едукације и провјера прошла на испитима. Сада имамо и могућност да детаљно изанализирамо податке с контрола исправности возила. Највећи проблем на техничким прегледима јесте неисправност кочница на возилима, а потом слиједе проблеми с овјесом и неисправна свјетла – наглашава Клисура.