BiH zbog nerecikliranja ambalažnog otpada godišnje gubi na desetine miliona maraka dodatnih prihoda, a gubi i mogućnost zapošljavanja nekoliko hiljada radnika – poručili su danas predstavnici nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa /CCI/.

Predstavnici CCI-a smatraju da su za gomilanje stotina tona ambalažnog otpada, koji se ne reciklira, najodgovornije osobe resorni ministar iz Republike Srpske Fatima Fetibegović i ministar iz Federacije BiH Nevenko Herceg.

Iz Centra navode da resorni ministri, ni šest godina nakon donošenja zakona, nisu pokrenuli aktivne politike upravljanja otpadom, niti su omogućili pokretanje reciklaže i fondova za zaštitu životne okoline.

Koordinator kampanje CCI “Očistite otpad” Zoran Adžaip rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da su analize pokazale da je prošle godine u BiH uvezeno 300 miliona komada plastične ambalaže ili proizvoda upakovanih u plastičnu ambalažu, što je preko 250 miliona KM, navodeći da većina te ambalaže postane komunalni otpad.

“Da je reciklaža mogućnost za konačno čišćenja od otpada i otvaranje novih radnih mjesta u našoj zemlji govori i podatak da je u Njemačkoj 2,5 odsto zaposlenih u ekološkoj djelatnosti, a u SAD 3 odsto”, istakao je Adžaip.

On je podsjetio da u RS još nije usvojen pravilnik o upravljanju otpadom, iako za to nema zakonskih prepreka, za razliku od FBiH.

Prema podacima CCI-a, Hrvatska od reciklaže godišnje zaradi oko osam miliona KM, dok u BiH još ne postoji nijedan pogon za reciklažu ambalažnog otpada.

CCI upozorava i na podatak da zbog toga što nije osnovala fondove za zaštitu životne okoline, BiH godišnje ne iskoristi četiri miliona KM namijenjenih radu tih fondova.

Predstavnici CCI-a pozvali su resorne entitetske ministre da što prije počnu provoditi zakonske odredbe, da utvrde pravilnike za upravljanje otpadom i osnuju fondove za zaštitu životne okoline, a da reciklažu počnu shvatati kao mogućnost zarade, objavio je portal capital.ba.