БиХ због нерециклирања амбалажног отпада годишње губи на десетине милиона марака додатних прихода, а губи и могућност запошљавања неколико хиљада радника – поручили су данас представници невладине организације Центри цивилних иницијатива /ЦЦИ/.

Представници ЦЦИ-а сматрају да су за гомилање стотина тона амбалажног отпада, који се не рециклира, најодговорније особе ресорни министар из Републике Српске Фатима Фетибеговић и министар из Федерације БиХ Невенко Херцег.

Из Центра наводе да ресорни министри, ни шест година након доношења закона, нису покренули активне политике управљања отпадом, нити су омогућили покретање рециклаже и фондова за заштиту животне околине. Координатор кампање ЦЦИ “Очистите отпад” Зоран Аџаип рекао је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци да су анализе показале да је прошле године у БиХ увезено 300 милиона комада пластичне амбалаже или производа упакованих у пластичну амбалажу, што је преко 250 милиона КМ, наводећи да већина те амбалаже постане комунални отпад.

“Да је рециклажа могућност за коначно чишћења од отпада и отварање нових радних мјеста у нашој земљи говори и податак да је у Њемачкој 2,5 одсто запослених у еколошкој дјелатности, а у САД 3 одсто”, истакао је Аџаип.

Он је подсјетио да у РС још није усвојен правилник о управљању отпадом, иако за то нема законских препрека, за разлику од ФБиХ. Према подацима ЦЦИ-а, Хрватска од рециклаже годишње заради око осам милиона КМ, док у БиХ још не постоји ниједан погон за рециклажу амбалажног отпада. ЦЦИ упозорава и на податак да због тога што није основала фондове за заштиту животне околине, БиХ годишње не искористи четири милиона КМ намијењених раду тих фондова.

Представници ЦЦИ-а позвали су ресорне ентитетске министре да што прије почну проводити законске одредбе, да утврде правилнике за управљање отпадом и оснују фондове за заштиту животне околине, а да рециклажу почну схватати као могућност зараде, објавио је портал capital.ba.